Nakon pola stoljeća u klubu ponovno trenira jedna veslačica

21. siječnja 2012. Piše: Petar Milin |

Nakon gotovo pola stoljeća stanke u klubu ponovno trenira jedna veslačica. Četrdeset i osam godina proteklo je od posljednjeg nastupa jedne ženske posade Jadrana na službenom natjecanju. Iva Karačić koja je donedavno nastupala za Veslački klub Zagreb, dolaskom u Zadar izrazila je želju da nastupa za naš klub što je Izvršni odbor kluba i prihvatio, a prvu priliku za nastup imati će već za nešto više od mjesec dana na regati u Splitu kad započinje nova veslačka sezona prvom regatom kupa Dalmacije.

Iva će za početak treninge obavljati zajedno s svojim muškim kolegama, a od jeseni bi se prema riječima predsjednika Jadrana Klaudija Stipčevića krenulo u ozbiljniji rad s upisom djevojčica u Školu veslanja za što već sada postoji interes.

Za odgovor na pitanje zašto je došlo do tolike stanke u radu s veslačicama treba se vratiti u period šezdesetih godina prošlog stoljeća kada su veslačice ''nestale'' zajedno s rušenjem staroga Veslačkog doma. Naime rušenjem starog doma koji se nalazio na mjestu današnjeg spomenika pomorcu, nekih stotinjak metara sjeveroistočno od današnjeg, nastao je period u kojem je, do izgradnje nove zgrade kluba na današnjoj lokaciji, klub djelovao u skromnim uvjetima odnosno u jednom prilagođenom prostoru koji je bio neadekvatan za rad. Tako je i rad s veslačicama bio onemogućen, a izgradnjom modernog Veslačkog doma na terenu koje je tadašnja Općina Zadar darovala klubu u trajno vlasništvo do danas nije obnovljen ženski pogon Jadrana.

Posljednji nastup veslačice Jadrana imale su u Subotici 1965. kada su Božena Truntić i Violeta Botaco u dvojcu na pariće te Ljiljana Morić, Luci Jerolimov, Gordana Dunatov i Zoja Dragić u četvercu osvojile druga mjesta na prvenstvu Jugoslavije.

Do gašenja, žensko veslanje imalo je i podosta uspjeha na natjecanjima. Tu prije svega treba izdvojiti naslov prvaka Jugoslavije u osmercu osvojen 1955. godine u Splitu koji su osvojile Eda Sakara, Blaženka Blaslov, Gordana Buterin, Đana Vlaić, Biserka Sutlović, Dinka Šarin, Biserka Borković, Anita Sakara i kormilarka Vesna Paro. Podatak da se veslao ženski seniorski osmerac govori i puno o masovnosti koje je tada vladalo u ženskom veslanju. Zatim tu je bilo i nekoliko naslova prvaka u juniorskim kategorijama Srne Medić u samcu, Violete Botaco i Božene Truntić u dvojcu na pariće te Nataše Colić - Merlo, Jasenke Dobrović, Zorke Parić, Krasne Jakaša s kormilarkom Sonjom Predovan u četvercu s kormilarom.

Ovdje se mora spomenuti i pokretač ženskog veslanja nakon obnove Jadrana poslije završetka Drugog svjetskog rata, a to je bio trener Ante Ivić (prve veslačice su bile Rajka Škarica, Ester Dominis, Jelena Karin i Ana Miloš) i kasnije trener Ante Lovrović koji također radio s veslačicama.

Na slici: Osmerac seniorki Jadrana izlazi iz starog Veslačkog doma na trening 1955. u Zadru. Na mjestu zgrade je danas cesta kod spomenika pomorcu, a veslačice izlaze na ponton ispred kojeg su danas velike palme na rivi.

Osmerac nose: Eda Sakara, Blaženka Blaslov, Gordana Buterin, Đana Vlaić, Biserka Sutlović, Dinka Šarin, Biserka Borković , Anita Sakara i kormilarka Vesna Paro, Zadar 1955.

Prvakinje Jugoslavije u četvercu za juniorke 1964. Nataša Colić - Merlo, Jasenka Dobrović, Zorka Pavić, Krasna Jakaša s kormilarkom Srnom Medić i trenerom Antom Lovrovićem


Podijeli na Facebook

 

 


Božićni triatlon - Kaštela
Pripreme u Zatonu
Daljinska regata - Zagreb
Veslački maraton Vukovar - Ilok
Prvenstvo Hrvatske - Zagreb
Svjetsko prvenstvo juniora - Plovdiv
Svjetsko prvenstvo seniora do 23 godine - Trakai
5. Regata kupa Dalmacije - Kaštel Kambelovac
Europsko juniorsko prvenstvo - Bled
Međunarodna regata - Bled
4. Regata kupa Dalmacije - Makarska
Finalna kvalifikacijska regata za Olimpijske igre
1. regata Svjetskog kupa - Beograd
Međunarodna juniorska regata - München
Inter city regatta - Zagreb
3. Regata kupa Dalmacije - Dubrovnik
Croatia open - Zagreb
RAZGOVOR Ante Ivić
2. Regata kupa Dalmacije - Šibenik
Otvoreno prvenstvo Zagreba
1. Regata kupa Dalmacije - Split
>>> ARHIVA

 

© 2007 - 2013. Veslački klub "Jadran" - Zadar - Uvjeti korištenja / Impressum - Kontakt administratora: info@vk-jadran.hr