Svjetsko prvenstvo juniora - Plovdiv

19. kolovoza 2012. Piše: Petar Milin | preuzmi pdf format teksta |

Od 15. do 19. kolovoza u bugarskom gradu Plovdivu održano je Svjetsko juniorsko prvenstvo na kojem je nastupio u četvercu na pariće i junior ''Jadrana'' Luka Baričević. Bio je to drugi puta u posljednjih 15 godina da staza u Plovdivu ugošćuje najbolje svjetske juniore nakon što je regata 1999. godine održana prvi puta. Tada su tamo nastupila četvorica veslača ''Jadrana'': braća Hrvoje i Filip Eškinja, Ivan Marasović, Hrvoje Marić i kormilar Roko Mihovilović zauzevši deveto mjesto u četvercu s kormilarom.

Nakon Europskog juniorskog prvenstva na Bledu, gdje je ova posada, u nešto izmjenjenom sastavu zbog zdravstvenih problema, zauzela osmo mjesto, bio je to drugi ovogodišnji nastup na velikom natjecanju za ove mlade veslače.

Ovaj puta su Luka Baričević, Ante Ančić (Mornar - Split), Roko Šitum i Tomislav Šain (oba Mladost - Zagreb) nastupili kompletni i s puno više zajedničkih priprema odrađenih na jezeru Peruča i u Zagrebu. Prema nastupu na izbornoj utrci u Zagrebu i ostvarenom vremenu na toj utrci, iako vremena na jarunskoj stazi preko ljeta znaju zavarati, za očekivati je bilo dobar nastup.

U disciplini četverca na pariće bilo je prijavljeno ukupno 27 posada, a već prvog dana natjecanja veslači su morali krenuti maksimalno angažirano u utrku zbog velikog broja prijava i načina eliminacija koji ne dopušta pravo na pogreške u tom slučaju, odnosno nema repasaža već posade koje ne uspiju izboriti prolaz u četvrtfinale završavaju svoje natjecanje odmah nakon prve utrke.

U svojoj eliminacijskoj skupini četverac je utrku završio na drugom mjestu sa zaostatkom od oko pola sekunde iza posade Mađarske što je bilo dostatno za prolaz u četvrfinale. Odmah nakon prvih eliminacijskih utrka vidjelo se da ima podosta kvalitetnih četveraca koji će konkurirati za finalnu utrku, a već za prolaz u polufinale trebalo je odveslati na visokom nivou, a naš četverac je to i napravio te se pobjedom plasirao u polufinale.

Nažalost, dobru utrku iz četvrtfinala naši veslači nisu uspjeli ponoviti u polufinalu iako su krenuli vrlo dobro i držali priključak s vodećima do polovice staze no onda je uslijedio pad koji je vjerovatno posljedica jakog ulaska u utrku u kombinaciji s umorom s protekle dvije utrke eliminacija i četvrtfinala. Na kraju su završili na petom mjesto s zaostatkom od tri sekunde do trećeg mjesta koje je vodilo u finale.

U utrci B finala za poredak od sedmog do dvanaestog mjesta odveslana je solidna utrka u kojoj je četverac bio u stalnoj borbi za vrh da bi na kraju zauzeli treće, odnosno deveto mjesto ukupno, s zaostatkom od tri sekunde za posadom Njemačke.

Iako na kraju s plasmanom možda i ne možemo biti zadovoljni, ali kad se sagleda sve četiri odrađene utrke na regati, može se zaključiti da je četverac odradio solidan posao u neobično brojnoj i kvalitetnoj konkurenciji četveraca na pariće. Ova mlada posada bila je u svakoj utrci u borbi s vodećim posadama i sigurno ima potencijala da slijedeće godine napravi još jedan iskorak prema naprijed jer trojica ovih veslača su prva godina juniora dok je čak jedan i mlađi junior.

Rezultate utrka pogledajte na worldrowing portalu.

>Službena stranica prvenstva

 

Podijeli na Facebook

 


5. Regata kupa Dalmacije - Kaštel Kambelovac
Europsko juniorsko prvenstvo - Bled
Međunarodna regata - Bled
4. Regata kupa Dalmacije - Makarska
Finalna kvalifikacijska regata za Olimpijske igre
1. regata Svjetskog kupa - Beograd
Međunarodna juniorska regata - München
Inter city regatta - Zagreb
3. Regata kupa Dalmacije - Dubrovnik
Croatia open - Zagreb
RAZGOVOR Ante Ivić
2. Regata kupa Dalmacije - Šibenik
Otvoreno prvenstvo Zagreba
1. Regata kupa Dalmacije - Split
>>> ARHIVA

 

© 2007 - 2013. Veslački klub "Jadran" - Zadar - Uvjeti korištenja / Impressum - Kontakt administratora: info@vk-jadran.hr