Svjetsko prvenstvo seniora do 23 godine - Trakai

14. srpnja 2012. Piše: Petar Milin | preuzmi pdf format teksta |

U Litvanskom gradu Trakaiu održano je Svjetsko prvenstvo seniora do 23 godine na kojem su nastupila dvojica veslača ''Jadrana'', Mate Ledenko i Mile Čakarun, i osvojila sedmo mjesto u kombiniranoj posadi četverca bez kormilara zajedno s članovima pulske ''Istre'' Patrikom Prnjakom i Ivanom Pitonom.

Bio je to prvi međunarodni nastup u seniorskoj konkurenciji ove posade koja je prošle sezone osvojila brončanu medalju na Europskom juniorskom prvenstvu i šesto mjesto na Svjetskom juniorskom prvenstvu. Prijelaz iz juniorskog u seniorsko veslanje sigurno nije lagan pa je u ovom trenutku bilo teško procijeniti vrijednost ove mlade posade ali bilo je za nadati se dobrim rezultatima. U skladu s time bile su i utrke ove posade pa je četverac tek u zadnjoj utrci otpustio ''kočnicu'' i otvorio sav svoj potencijal do kraja.

Nakon prvog dana natjecanja u Trakaiu četverac bez kormilara uspio se plasirati u polufinale osvajanjem trećeg mjesta u svojoj eliminacijskoj skupini. U prvoj eliminacijskoj skupini pobjedu je odnijela posada Njemačke, drugo mjesto osvojila je Španjolska, a Hrvatska treće. U druge dvije eliminacijske skupine pobijedile su posade Velike Britanije i Australije.

Rezultati 1. skupine eliminacija
Rezultati 2. skupine eliminacija
Rezultati 3. skupine eliminacija

U utrci polufinala nisu uspjeli izboriti plasman među tri posade koje su osigurale borbu za medalje. Zauzeli su šesto mjesto, iako su sve do zadnjih 500 metara držali petu poziciju ispred Norvežana ali tijekom čitave utrke nisu se uspijevali približiti vodećim posadama, a zaostatak za pobjednikom na kraju je iznosio nešto više od devet sekundi. Finale su izborile posade Velike Britanije, Novog Zelanda i Španjolske, a u drugoj skupini Njemačke, Australije i SAD.

Rezultati 1. polufinalne skupine
Rezultati 2. polufinalne skupine

Iako smo očekivali borbu za sredinu poretka u B finalu naša posada iznenadila je vrlo kvalitetnim veslanjem, u utrci po kontra vjetru, pobijedivši na kraju vrlo uvjerljivo ispred Norveške i Kanade te Češke, u kojoj veslaju i osvajači medalja s prošlogodišnjeg U23 prvenstva. Naša posada je po prosjeku godina bila najmlađa među natjecateljima i dojma smo da se u prve dvije utrke ušlo možda malo previše rezervirano i s previše respekta prema ostalim posadama među kojima ima starijih veslača koji su već osvajali medalje na ovom natjecanju. Na kraju možemo biti zadovoljnji s rezultatom koji predstavlja kvalitetan početak seniorske karijere za ovu četvoricu mladih veslača.

Rezultati finala B

Utrka finala B

Prvenstvo je okupilo 815 veslača iz 56 različitih država, a Hrvatska je nastupila, osim s četvercem bez kormilara s još četiri posade: u lakom samcu nastupila je Helena Pavković zauzevši solidno osmo mjesto, u lakom dvojcu bez kormilara Marijan Filipović i Krešimir Kavčić, natjecanje su završili na 13. mjestu, u lakom dvojcu na pariće Vedran i Luka Radonić također na 13. mjestu te u dvojcu na pariće Marcela i Karla Milošević koje su na kraju zauzele 14. mjesto.

>>> Par zanimljivosti s ovog natjecanja i staze u Trakaiu:

Veslači ''Jadrana'' imali su dosta uspjeha na ovom natjecanju u prošlosti, koje se održavalo pod različitim nazivima, i to Match des Seniors od 1976. do 1991., zatim Nations cup od 1992. do 2000., pa World U23 Regatta od 2001. do 2004., te na kraju službeno od 2005. godine pod FISA-om - World rowing U23 Champioships. Ukupno su osvojili devet medalja, a zadnju je donio iz Brandenburga u Njemačkoj Josip Stojčević 2008. u četvercu bez kormilara kada je osvojio brončanu medalju. Rezultate veslača ''Jadrana'' na ovom natjecanju pogledajte ovdje.

Na stazi u Trakaiu, od veslača ''Jadrana'', zadnji puta je tamo nastupio Frane Niseteo na Svjetskom prvenstvu juniora 2002. godine kada je osvojio šesto mjesto u samcu nakon što je protekle 2001. godine, sa samo 16 godina, postao svjetski juniorski prvak u dvojcu na pariće s Antom Kušurinom iz VK Trešnjevka iz Zagreba.

Više vijesti i kompletne rezultate potražite na worldrowing portalu i službenoj stranici prvenstva trakai2012.com

Podijeli na Facebook

 


Svjetsko prvenstvo juniora - Plovdiv
5. Regata kupa Dalmacije - Kaštel Kambelovac
Europsko juniorsko prvenstvo - Bled
Međunarodna regata - Bled
4. Regata kupa Dalmacije - Makarska
Finalna kvalifikacijska regata za Olimpijske igre
1. regata Svjetskog kupa - Beograd
Međunarodna juniorska regata - München
Inter city regatta - Zagreb
3. Regata kupa Dalmacije - Dubrovnik
Croatia open - Zagreb
RAZGOVOR Ante Ivić
2. Regata kupa Dalmacije - Šibenik
Otvoreno prvenstvo Zagreba
1. Regata kupa Dalmacije - Split
>>> ARHIVA

 

© 2007 - 2013. Veslački klub "Jadran" - Zadar - Uvjeti korištenja / Impressum - Kontakt administratora: info@vk-jadran.hr