Finalna kvalifikacijska regata za Olimpijske igre - Luzern

22. svibnja 2012. Piše: Petar Milin | Foto: row2k.com | preuzmi pdf format teksta

Na Crvenom jezeru u Luzernu održana je posljednja kvalifikacijska regata za odlazak na Olimpijske igre. Tamo su nastupila i dvojica veslača ''Jadrana'', braća Branko i Marin Begović, koji su veslali u četvercu bez kormilara zajedno s Marinom Bogdanom iz riječkog ''Jadrana'' i Karlom Udovičićem iz ''Mladosti''.

Nažalost, iako se plasirao u finalnu utrku, četverac nije uspio izboriti plasman u London jer su tamo vodila samo prva dva mjesta koje su osvojili veslači Češke i Rumunjske dok je naš četverac zauzeo, posljednje, šesto mjesto u finalu.

Kako je pokazala regata svjetskog kupa u Beogradu, u disciplini četveraca bez kormilara, bile su četiri vrlo jake posade i to one Češke i Francuske, koje su izborile finale, te Rusije i Rumunjske koje su bile u vrhu B finala, a pojavila se još i dobra posada Španjolske. Upravo su ove nabrojane posade izborile i finale u Luzernu.

Za razliku od nedavno održane regate svjetskog kupa u Beogradu, naš četverac je nastupio u nešto izmjenjenom sastavu, pa su tako umjesto Dražena Čulina i Alena Banovca u posadu ušli Marin Bogdan i Karlo Udovičić, koji su ove godine bili većim dijelom dosadašnje sezone najbrži hrvatski dvojac bez kormilara. Očekivalo se da će četverac imati vrlo težak posao ali uvijek je za nadati se najboljem, no zaostatak za vodećim posadama ipak je bio prevelik i nedostaci s utrke u Beogradu nisu se uspjeli popraviti.

Iz svog osobnog iskustva(op. a.) znam da kvalifikacijska regata u Luzernu predstavlja za veslače izniman psihofizički napor jer je ulog veliki i samo vrhunski pripremljene posade koje su u stanju odveslati na visokom nivou tri utrke mogu proći na ovoj regati, a to je pokazala upravo i utrka četveraca bez kormilara u kojoj je bez norme ostala i jedna posada Francuske, koja je prije dvije godine bila svjetski prvak na Novom Zelandu.

Ostaje žal za propuštenom prilikom ali analizirajući cjelokupno stanje u hrvatskom rimen veslanju u proteklih nekoliko godina teško je bilo zamisliti da će neka posada ostvariti normu. Hrvatska će po prvi puta od neovisnosti nastupiti bez ijedne rimen posade na Olimpijskim igrama, a to znači da je hrvatsko rimen veslanje u krizi kojoj se ne nazire kraj.

Od ostalih hrvatskih posada koje su nastupile u Luzernu samo je Mario Vekić osvajanjem drugog mjesta u samcu uspio izboriti svoje mjesto u Londonu i biti će to prvi nastup jednog hrvatskog skifista na Olimpijskim igrama. Očito je tempirao svoju formu na pravi način i odveslao je tri odlične utrke te zasluženo osvojio svoje mjesto među najboljim skifistima na svijetu. Najbliže cilju osvajanja norme bio je ženski dvojac bez kormilara Maja Anić i Sonja Kešerac koje su osvojile treće mjesto i prava je šteta što ova posada nije uspjela. Nakon prve eliminacijske utrke kada su ostvarile najbrže vrijeme sve je upućivalo na to da je mjesto u Londonu osigurano, no ipak u finalu su izgubile od posada Njemačke i Argentine i ispustile veliku priliku. Još su nastupila u dvojcu bez kormilara iskusna braća Skelin, no njima je izmakao i plasman u finale i jednostavno nisu bili dovoljno brzi te su oni očito na zalasku svoje bogate i uspješne karijere. Da su uspjeli bile bi to pete Olimpijske igre za Sinišu Skelina, a četvrte za Nikšu.

Hrvatsku će tako u Londonu predstavljati petorica veslača i to četverac na pariće Valent Sinković, Damir Martin, Martin Sinković i David Šain, koji su izgledni kandidati za jednu od medalja, i Mario Vekić u samcu.

Rezultate utrka potražite na worldrowing portalu.

 

Podijeli na Facebook

 


Europsko juniorsko prvenstvo - Bled
Međunarodna regata - Bled
4. Regata kupa Dalmacije - Makarska
1. regata Svjetskog kupa - Beograd
Međunarodna juniorska regata - München
Inter city regatta - Zagreb
3. Regata kupa Dalmacije - Dubrovnik
Croatia open - Zagreb
RAZGOVOR Ante Ivić
2. Regata kupa Dalmacije - Šibenik
Otvoreno prvenstvo Zagreba
1. Regata kupa Dalmacije - Split
Sudačko predavanje
Božićni domjenak
Daljinska regata - Zagreb
30. Obljetnica useljenja u novi Veslački dom
>>> ARHIVA

 

© 2007 - 2013. Veslački klub "Jadran" - Zadar - Uvjeti korištenja / Impressum - Kontakt administratora: info@vk-jadran.hr