30. obljetnica useljenja u novi Veslački dom

30. listopada 2011. Piše: Petar Milin | preuzmi pdf format teksta |

Prošlo je točno 30 godina od kada su veslači ''Jadrana'' uselili u novi Veslački dom sagrađen na Branimirovoj obali.

Početkom travnja 1969. počelo je rušenje starog Veslačkog doma, koji se nalazio na lokaciji sadašnjeg spomenika pomorcu stotinjak metara sjevernije od današnjeg doma, zbog izgradnje prometnice na Branimirovoj obali. Klub je umjesto da počne izgradnju novog doma morao adaptirati jednu staru daščaru u koju su smjestili nekoliko čamaca i koja je sljedećih deset godina bila dom veslačima ''Jadrana''.

Od tadašnjeg Zavoda za urbanizam ''Jadran'' je, kao naknadu za rušenje staroga doma, dobio određena sredstva za izgradnju novog doma ali je nedostajao još značajan dio sredstava. Posljednji sastanak Upravnog odbora u staroj zgradi održan je 2. travnja 1969.

Godinama su članovi ''Jadrana'' pokušavali pokrenuti početak izgradnje, postojalo je nekoliko planova ali je na kraju prošlo deset godina do početka radova na izgradnji novog doma smještenog na novoj lokaciji koju je Klubu tadašnja Općina Zadar darovala u trajno vlasništvo. Sredstvima samodoprinosa građana Zadra 1979. godine započela je izgradnja nove zgrade Veslačkog doma u koji su veslači uselili 30. listopada 1981. godine. Glavni projekt Veslačkog doma izradio je Zavod za Arhitekturu Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a glavni projektant bio je prof. dr. Ante Marinović - Uzelac, dipl. ing.arh, koji je za isti i nagrađen, a zgrada kluba postala je prepoznatljiva figura koja i danas svojim izgledom dominira u uvali Jazine.

Tako su veslači dobili novi dom u kojemu su na jednom mjestu bili smješteni dvorana za vježbanje, veslaona, hangar za brodove, svlačionice i društvene prostorije. Oni su sigurno svih ovih godina od useljenja, svojim rezultatima i radom na odgoju više tisuća djece koji su u tom razdoblju prošli kroz klub, opravdali povjerenje građana Zadra od prije 30 godina kada su oni izglasali da će samodoprinosom biti izgrađen novi Veslački dom.

Dom je teško oštećen na samom početku Domovinskog rata izravnim pogodcima nekoliko avionskih raketa kada je avion, gađajući tadašnju tvornicu ''Boris Kidrič'' koja se nalazila preko puta kluba, promašio metu i pogodio klub.

Iako je ''Jadran'' u posljednjih deset turbulentinih godina morao prepustiti vlasništvo nad domom i okolnim terenom gradu Zadru, izgubivši suverenitet koji je imao, i dalje će veslači, kao što su to radili i proteklih više od stotinu godina postojanja ''Jadrana'' znati sačuvati vrijednosti koje su naslijedili od starih članova i boriti se za interese kluba.

Pogledajte nekoliko fotografija koje su nastale neposredno nakon useljenja u novi dom u listopadu 1981.

 

Podijeli na Facebook

 

Sudačko predavanje


Božićni domjenak
Daljinska regata - Zagreb
30. Obljetnica useljenja u novi Veslački dom
Veslački maraton Vukovar - Ilok
Prvenstvo Hrvatske za juniore - Zagreb
Foto reportaža - SP Bled
Tradicionalno okupljanje veterana
INTERVJU Između vesala
Svjetsko juniorsko prvenstvo - Eton
>>> ARHIVA

 

© 2007 - 2013. Veslački klub "Jadran" - Zadar - Uvjeti korištenja / Impressum - Kontakt administratora: info@vk-jadran.hr