Pregled sezone 2012.

15. prosinca 2012. Piše: Petar Milin

U olimpijsku 2012. godinu ušlo se s ambicijama kojima teži naš klub, a to je postizanje što boljih rezultata u vrhunskom veslanju. Glavni cilj protekle sezone, u sportskom smislu, bio je osigurati nastup naših veslača na najvećem svjetskom sportskom događaju - Olimpijskim igrama u Londonu. Potencijalni kandidati za takav cilj bili su Marin i Branko Begović koji su na posljednjoj kvalifikacijskoj regati u Luzernu za nastup na Igrama bili blizu ali opet daleko od nastupa u Londonu.

Iako su nakon par godina stagnacije u dvojcu bez kormilara pokazali veliki napredak, braća Begović, zajedno s ostalim hrvatskim rimen veslačima, nisu još dostigli potrebnu razinu na kojoj su najbolje svjetske posade koje nastupaju na Olimpijskim igrama. Šteta za propuštenom prilikom, koja se događa samo jednom u četiri godine, no uvjereni smo da u njima još ima želje i snage za dokazivanjem, te da će odraditi još jedan olimpijski ciklus.

Od mlađih seniora koji su stasali iz juniorskog pogona ovo je bila godina učenja i uhodavanja na seniorski način treniranja koji zahtjeva stepenicu više od onoga na koji su navikli u juniorskim danima. Za dvojicu veslača koji su u juniorima postigli najbolje rezultate Milu Čakaruna i Matu Ledenka cilj je bio izboriti nastup na svjetskom prvenstvu seniora do 23 godine što im je i uspjelo zajedno s veslačima pulske ‘‘Istre’’ s kojima su i protekle sezone uspješno surađivali osvojivši brončanu medalju na Europskom prvenstvu. Sedmo mjesto na Svjetskom prvenstvu u Trakaiu njihov je ovogodišnji doseg iako smo uvjereni da je moglo i bolje jer je potencijal ove posade puno veći, što će, nadamo se, dokazati u nadolazećim sezonama. Ostalim mlađim seniorima, koji ove sezone nisu uspjeli ostvariti značajnije uspjehe, predstoji pokušati se svojim radom nametnuti kako bi i oni izborili svoje mjesto u hrvatskoj izabranoj vrsti.

U juniorskoj kategoriji najbolje rezultate ove sezone postigao je Luka Baričević. Od početka sezone nametnuo se kao jedan od dvojice naboljih juniorskih skifista u Hrvatskoj zajedno s Antom Ančićem iz splitskog Mornara izborivši tako mjesto u hrvatskoj juniorskoj izbornoj vrsti. Ova dvojica veslača nastupila su zajedno s dvojicom veslača zagrebačke Mladosti na Europskom prvenstvu održanom na Bledu u Sloveniji gdje su osvojili osmo mjesto i Svjetskom prvenstvu koje se održalo u Plovdivu u Bugarskoj gdje su zauzeli deveto mjesto. Plasmanski možda ne sjajni rezultati ali ova posada zasigurno, ako ostane na okupu i slijedeće sezone, ima perspektivu za više domete od ovogodišnjih, prvenstveno iz razloga što su bili najmlađa posada na ovogodišnjem svjetskom prvenstvu, a u svakoj utrci su bili u borbi s vodećima do samog kraja.

Ostali veslači nastupali su na domaćim regatama od kupa Dalmacije preko kontinentalnog kupa do nastupa na prvenstvu Hrvatske u Zagrebu. Ove godine, po prvi puta nakon dugo godina, nije osvojena niti jedna zlatna medalja na prvenstvu Hrvatske u bilo kojoj kategoriji. Osvojena je jedna srebrna medalja u četvercu s kormilarom mlađih juniora i jedna brončana u osmercu mlađih juniora te dva četvrta mjesta, u osmercu seniora i dvojcu na pariće kadeta. Malo krivih procjena te niz objektivnih i neobjektivnih razloga utjecalo je na ovakav rezultat iz kojeg treba izvući pouke da se ovakve pogreške više ne dogode.

Uz kronologiju veslačkih rezultata treba izdvojiti i ostale klupske aktivnosti, a to je u prvom redu uspješna organizacija prve veslačke regate u Zadru nakon 17 godina, odluku Uprave da angažira našeg proslavljenog olimpijca Branimira Vujevića za trenera te nabavu novog Filippi četverca na pariće uz pomoć Grada Zadra i Hrvatskog Olimpijskog Odbora.

Godišnji bilten pogledajte ovdje (flash 9,65MB), a pregled sezone u slikama možete pronaći u fotogaleriji.

 

Podijeli na Facebook

 

Pripreme u Zatonu
Daljinska regata - Zagreb
Veslački maraton Vukovar - Ilok
Prvenstvo Hrvatske - Zagreb
Svjetsko prvenstvo juniora - Plovdiv
Svjetsko prvenstvo seniora do 23 godine - Trakai
5. Regata kupa Dalmacije - Kaštel Kambelovac
Europsko juniorsko prvenstvo - Bled
Međunarodna regata - Bled
4. Regata kupa Dalmacije - Makarska
Finalna kvalifikacijska regata za Olimpijske igre
1. regata Svjetskog kupa - Beograd
Međunarodna juniorska regata - München
Inter city regatta - Zagreb
3. Regata kupa Dalmacije - Dubrovnik
Croatia open - Zagreb
RAZGOVOR Ante Ivić
2. Regata kupa Dalmacije - Šibenik
Otvoreno prvenstvo Zagreba
1. Regata kupa Dalmacije - Split
>>> ARHIVA

 

© 2007 - 2013. Veslački klub "Jadran" - Zadar - Uvjeti korištenja / Impressum - Kontakt administratora: info@vk-jadran.hr