Europsko prvenstvo seniora - Sevilla

2. lipnja 2013. Piše: Petar Milin | preuzmi pdf format teksta | Foto: worldrowing.com

Branko i Marin Begović zajedno s veslačima osječkog Iktusa Vjekoslavom Kolobarićem i Antom Janjićem ostvarili su zapažen rezultat osvajanjem četvrtog mjesta na Europskom seniorskom prvenstvu održanom u španjolskoj Sevilli.

Tjedan dana nakon što je Luka Baričević donio brončanu medalju iz Minska s juniorskog Europskog prvenstva, malo je falilo da se isti scenarij ponovi i u Sevilli. Zadarsko - osječka kombinacija pokazala je da rezultat s međunarodne regate u Essenu nije bio slučajan već da ova posada ima što pokazati i među najboljim europskim seniorskim veslačima.

Sve tri utrke na prvenstvu odrađene su vrlo dobro, a pogotovo one repasažna i finalna. U prvoj utrci eliminacija četverac je zauzeo treće mjesto ali kako je samo prvo mjesto, koje je pripalo Nizozemskoj, vodilo izravno u finale, morali su kroz repasaž potražiti svoj put do finala. A u repasažu se odvijala velika borba između posada Njemačke, Hrvatske i Srbije. Na kraju je razmak između tri prvoplasirane posade iznosio minimalnih sekundu i 24 stotinke, a pobjedu je odnijela Njemačka ispred Hrvatske dok je iz finala ispala posada Srbije.

Finalna utrka ponovno je donijela kontra vjetar, a hrvatski četverac startao je nešto rezerviranije u utrku prošavši prolaz na prvih 500 metara kao posljednji, šesti. No kako je utrka odmicala polako su se dizali da bi do posljednjih 500 metara potpuno uhvatili priključak sa samo nešto više od dužine broda zaostatka za vodećim s vrlo izglednim šansama za osvajanje medalje. Velika je prilika bila ugroziti posadu Njemačke za osvajanje brončane medalje ali Nijemci su se u posljednjih 200 metara obranili od napada i zadržali treću poziciju. Prvaci Europe postali su Nizozemci koji su nakon početnog vodstva posade Rumunjske, u drugom dijelu staze nezaustavljivo došli do prvog mjesta.

Iako je četvrto mjesto uvijek najgore moguće u sportu, ovaj puta moramo biti vrlo zadovoljni s rezultatom jer se dogodilo da nakon više godina napokon imamo konkurentnu seniorsku rimen posadu koja ima perspektivu.

Od četiri hrvatske posade koje su nastupile na prvenstvu četverac bez ostvario je i najbolji rezultat nakon što je najbolja hrvatska posada, četverac na pariće Valent Sinković, Damir Martin, Martin Sinković i David Šain, u finalu imao problema s zapinjanjem vesala ili u veslačkom žargonu rečeno ''fanganjem'' te su nakon dugo vremena ostali bez medalje na velikom natjecanju završivši finalnu utrku na šestom mjestu. Dvojac bez kormilara Nikša Skelin i Vitomir Čavrlj završio je natjecanje na desetom mjesto isto kao i Marcela Milošević u ženskom samcu.

Ove sezone Europsko prvenstvo održano je nešto ranije nego li prethodnih sezona kada je bilo na rasporedu krajem sezone odnosno u devetom mjesecu. Sevilla je posljednji puta bila domaćin velikog natjecanja 2002. godine kada je tamo održano Svjetsko seniorsko prvenstvo.

Rezultati finala A četverac bez kormilara: 1. Nizozemska 6:21.79, 2. Rumunjska 6:23.83 3. Njemačka 6:24.94 4. Hrvatska 6:28.35 5. Španjolska 6:31.90 6. Italija 6:40.77

Sve utrke finala možete pogledati na ovom linku.

Rezultati

Podijeli na Facebook

 

 


58. Međunarodna regata - Bled
Europsko prvenstvo juniora - Minsk
4. Regata Kupa Dalmacije - Makarska
Međunarodna regata - Essen
Međunarodna juniorska regata Munchen
Inter city - Regatta - Zagreb
Croatia open - Zagreb
3. Regata Kupa Dalmacije - Dubrovnik
Otvoreno prvenstvo Zagreba
2. Regata Kupa Dalmacije - Šibenik
1. Regata Kupa Dalmacije - Split
Pripreme u Zatonu
Božićni triatlon - Kaštela
>>> ARHIVA

 

© 2007 - 2013. Veslački klub "Jadran" - Zadar - Uvjeti korištenja / Impressum - Kontakt administratora: info@vk-jadran.hr