1. Regata Svjetskog kupa - Beograd

6. svibnja 2012. Piše: Petar Milin | Foto: © Igor Meijer / FISA | preuzmi pdf format teksta

Na prvoj regati Svjetskog kupa koja se održala u Beogradu nastupili su Branko i Marin Begović u četvercu bez kormilara zajedno s veslačima ''Gusara'' Alenom Banovcem i Draženom Čulinom.

Regata je bila posljednja provjera pred kvalifikacijsku regatu za Olimpijske igre, a to za hrvatske posade prvenstveno znači u četvercu i dvojcu bez kormilara, disciplinama u kojima će se pokušati izboriti jedno od preostala dva kvalifikacijska mjesta za Igre u Londonu. Na beogradskoj Adi Ciganliji u tri dana natjecanja bilo je vrlo uzbudljivih utrka iako na regati nisu nastupile prekomorske veslačke velesile poput Australije, Novog Zelanda, SAD i Kanade.

Četverac bez kormilara je odveslao tri solidne utrke, iako rezultatski 14. mjesto ne zvuči pretjerano dobro. U prvoj eliminacijskoj utrci, u kojoj su zauzeli peto mjesto, veslanje prvih 1000 metara utrke bilo je vrlo kvalitetno te su držali korak s vodećima no u drugom dijelu gube korak i u samom finišu, u borbi za četvrto mjesto, prestiže ih posada Italije za 12 stotinki sekunde.

Repasaž je bio možda najlošija utrka, nešto lošijih drugih 500 metara utrke, izbacilo ih je iz borbe za drugo mjesto koje je vodilo u polufinale, a koje je izborila upravo posada Italije, s kojom je u jutarnjim eliminacijama vođena izjednačena borba.

Zadnja utrka odrađena je opet dosta kvalitetno, četverac je vodio do 1000 metara ali opet mali pad u drugom dijelu utrke donio je drugo mjesto sa zaostatkom od nešto više od jedne sekunde za prvom posadom što je na kraju bilo dovoljno za 14. mjesto.

Od izravnih konkurenata za plasman na Olimpijske igre vidi se da postoje četiri vrlo jaka četverca i i to posade Češke, Francuske, Rusije i Rumunjske te će posada koja bude izabrana za nastup u Luzernu na kvalifikacijskoj regati imati će vrlo težak zadatak izboriti se za prva dva mjesta koja vode u London.

Od nastupa ostalih hrvatskih posada treba izdvojiti još jednu veličanstvenu pobjedu hrvatskog četverca na pariće ''Cro expressa'' koji je u velikoj borbi sa iznimno jakom posadom Njemačke pokazao da će se u Londonu boriti za najviše postolje. Valent Sinković, Damir Martin, Martin Sinković i David Šain još jednom su osvjetlali obraz hrvatskom veslanju.

Ostale rimen posade nisu bile te sreće, a od tri dvojca bez kormilara najbolje su prošla braća Skelin koji su izborili plasman među dvanaest posada, ali dalje od 12 mjesta nisu mogli iako sa ne velikim zaostatkom za pobjednikom u B finalu. Loša vijest je da su izgubili od dvije posade koje nemaju norme za London, posadama rumunjske i Argentine. Karlo Udovičić i Marin Bogdan zauzeli su 13. mjesto, a Vjekoslav Kolobarić i Ante Janjić 19. mjesto. Helena Pavković izborila je finale u lakom samcu završivši utrku na 6. mjestu, a u lakom dvojcu na pariće Luka i Vedran Radonić bili su 16.

Slijedeća regata Svjetskog kupa na rasporedu je za tri tjedna u Luzernu nakon kvalifikacijske regate za Olimpijske igre.

Rezultate i snimke finalnih utrka pogledajte na worldrowing portalu.

Podijeli na Facebook

 


Finalna kvalifikacijska regata za Olimpijske igre
4. Regata kupa Dalmacije - Makarska
Međunarodna juniorska regata - München
Inter city regatta - Zagreb
3. Regata kupa Dalmacije - Dubrovnik
Croatia open - Zagreb
RAZGOVOR Ante Ivić
2. Regata kupa Dalmacije - Šibenik
Otvoreno prvenstvo Zagreba
1. Regata kupa Dalmacije - Split
Sudačko predavanje
Božićni domjenak
Daljinska regata - Zagreb
30. Obljetnica useljenja u novi Veslački dom
>>> ARHIVA

 

© 2007 - 2013. Veslački klub "Jadran" - Zadar - Uvjeti korištenja / Impressum - Kontakt administratora: info@vk-jadran.hr