> Novosti iz veslanja

> Veslački klub Jadran

> Organizacija regata

> Obavijesti za članove

 
OBLJETNICA USELJENJA
35. godina rada i uspjeha u novom Veslačkom domu

30. listopada 2016. Piše: Petar Milin |
Prošlo je točno 35 godina od kada su veslači Jadrana uselili u novi Veslački dom sagrađen na Branimirovoj obali.

Početkom travnja 1969. počelo je rušenje starog Veslačkog doma, koji se nalazio na lokaciji sadašnjeg spomenika pomorcu stotinjak metara sjevernije od današnjeg doma, zbog izgradnje prometnice na Branimirovoj obali. Klub je umjesto da krene u izgradnju novog doma morao adaptirati jednu staru daščaru u koju su smjestili nekoliko čamaca i koja je sljedećih deset godina bila dom veslačima Jadrana.

Od tadašnjeg Zavoda za urbanizam Jadran je, kao naknadu za rušenje staroga doma, dobio određena sredstva za izgradnju novog doma ali je nedostajao još značajan dio sredstava. Posljednji sastanak Upravnog odbora u staroj zgradi održan je 2. travnja 1969.

Godinama su članovi Jadrana pokušavali pokrenuti početak izgradnje, postojalo je nekoliko planova ali je na kraju prošlo deset godina do početka radova na izgradnji novog doma smještenog na novoj lokaciji koju je Klubu tadašnja Općina Zadar darovala u trajno vlasništvo.

Zadrani su tada, prepoznajući uspjehe tadašnjih veslača Jadrana predvođenih trenerom Romanom Bajlom, odlučili sredstvima samodoprinosa 1979. godine započeti izgradnju nove zgrade Veslačkog doma. Zahvaljujući tadašnjem predsjedniku Jadrana Mati Marlaisu projekt je završen do kraja, jer je došlo do zastoja financiranjem sredstvima samodoprinosa građana, pa je u pomoć priskočila zadarska Tankerska plovidba, čime je projekt dovršen i priveden svrsi.

Veslači su u novu zgradu uselili 30. listopada 1981. godine. Glavni projekt Veslačkog doma izradio je Zavod za Arhitekturu Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a glavni projektant bio je prof. dr. Ante Marinović - Uzelac, dipl. ing.arh, koji je za isti i nagrađen, a zgrada kluba postala je prepoznatljiva figura koja i danas svojim izgledom dominira u uvali Jazine.

Tako su veslači dobili novi dom u kojemu su na jednom mjestu bili smješteni dvorana za vježbanje, veslaonica, hangar za brodove, svlačionice i društvene prostorije. Oni su sigurno, svih ovih godina od useljenja, svojim rezultatima i radom na odgoju više tisuća djece, koji su u tom razdoblju prošli kroz klub, opravdali povjerenje građana Zadra od prije 30 godina kada su oni izglasali da će samodoprinosom biti izgrađen novi Veslački dom. Velika je uloga tadašnjeg predsjednika Mate Marlaisa, koji je uz pomoć Tankerske plovidbe, uspio privesti gradnju Veslačkog doma kraju.

Dom je teško oštećen na samom početku Domovinskog rata izravnim pogodcima nekoliko avionskih raketa kada je avion, gađajući tadašnju tvornicu ''Boris Kidrič'', koja se nalazila preko puta kluba, promašio metu i pogodio klub.

I dalje će, kao što su to radili proteklih više od stotinu godina postojanja Jadrana, veslači znati sačuvati vrijednosti koje su naslijedili od generacija starih članova i boriti se za interese kluba u očuvanju tradicije organiziranog veslanja u Zadru, koja seže u 1885. godinu i čiji je Jadran jedini baštinik danas.

Pogledajte nekoliko fotografija koje su nastale neposredno nakon useljenja u novi dom u listopadu 1981. i fotografije nakon 35 godina od tada.

Početak gradnje novog Veslačkog doma 1979. godine

Nakon otvorenja, u listopadu 1981.

Listopad 2016.

 

Podijeli na Facebook

 

ARHIVA

Hrvatsko veslačko prvenstvo - Zagreb
Mini Kup regata
VSD - Šibenik

Mini Kup regata
VSD - Metković

6. Regata Kupa Dalmacije - Split
SP seniora U23/
juniora- Rotterdam

Europsko juniorsko prvenstvo - Trakai
5. Regata Kupa Dalmacije - kaštela
Međunarodna regata - Bled
Jumbova regata - Zagreb
Međunarodna juniorska regata - Munchen
3. Regata Kupa Dalmacije - Dubrovnik

Croatia open - Zagreb


1. Regata Kupa Dalmacije - Split
Otvoreno prvenstvo Zagreba
2. Regata Kupa Dalmacije - Šibenik

>>> ARHIVA