> Novosti iz veslanja

> Veslački klub Jadran

> Organizacija regata

> Obavijesti za članove

 




BALKANSKO VESLAČKO PRVENSTVO –  BUKUREŠT - PANTELION
Srebro za osmerac mlađih juniora!

16. rujna 2023. Piše: Petar Milin |




Osmerac sastavljen od šest veslača zadarskog Jadrana, i dva osječkog Iktusa osvojio je srebro na Balkanskom veslačkom prvenstvu koje je održano u rumunjskom Bukureštu.

Osmerac su veslala šestorica veslača Jadrana: Mateo Matešić, Rafael Brkić, Luka Kraljić, Bartol Cuković, Frane Vulelija, Roko Bubić te dvojica veslača osječkog Iktusa Jakov Wagner i Jakov Horvat, a kormilar je bio Jadranov Vito Filipi.

Prema riječima trenera posade Branimira Vujevića naš osmerac je bio u vodstvu utrke od starta pa sve do 800 metara do cilja, kada ga prestiže posada Turske. Kako je na stazi puhao poprilično jak ''mit'' vjetar s valovima, kako bi rekli u veslačkom žargonu za vjetar koji pomaže veslačima da budu brži,  naši veslači iskoristili su svoje vještine koje su stekli veslajuči na moru, gdje takvi uvjeti vladaju gotovo svakodnevno na treningu, i gdje dolazi do izražaja tehnika veslanja, te to pretvorili u medalju.

Vrijeme koje su postigli u finalnoj utrci, 5:54,58 najbrže je vrijeme koje je postigao bilo koji hrvatski osmerac mlađih juniora u povijesti. Prijašnji rekord držala je također posada zadarskog Jadrana, kada je na državnom prvenstvu 2002. godine u Zagrebu postigla rezultat od 6:01.00.

Tako je ova generacija nadarenih veslača Jadrana zaokružila ovu sezonu na najbolji način, nakon što su na Hrvatskom veslačkom prvenstvu osvojili naslov prvaka u osmercu za mlađe juniore zadnje dvije godine, a ove i za starije juniore.

Nakon više od trideset godina, sada pod hrvatskom zastavom,  hrvatski veslači vratili su se nastupati na Balkansko veslačko prvenstvo protekle godine, kada je ono održano u Višegradu, u Bosni i Hercegovini.

Jadranovi veslači su u prošlosti postizali značajne rezultate u juniorskoj kategoriji na ovom natjecanju, tada u sastavu Jugoslavenske veslačke reprezentacije. Zadnji puta su nastupili 1988. godine u turskom Istanbulu, kada su Marko Perinović i Leopold Kolega osvojili srebrnu medalju u dvojcu bez kormilara juniora. Do sada su veslači Jadrana osvojili ukupno 18 medalja na Balkanskom veslačkom prvenstvu u različitim disciplinama od samca do osmerca. Među ostalima, na Balkanskom prvenstvu nastupaju vrlo jake veslačke nacije poput Rumunjske, Bugarske, Turske, Srbije i Grčke.

> Nastupi veslača Jadrana na Balkanskom veslačkom prvenstvu

 

 

 

Podijeli na Facebook

 

ARHIVA

Međunarodna regata - Villach
Hrvatsko veslačko prvenstvo - Zagreb
5. Regata Kupa Dalmacije - Posedarje
Jumbo regata - Zagreb
4. Regata Kupa Dalmacije - Kaštela
Hrvatsko veslačko prvenstvo za seniore
3. Regata Kupa Dalmacije - Dubrovnik
Croatia open - Zagreb
2. Regata Kupa Dalmacije - Šibenik
1. Regata Kupa Dalmacije - Split
Croatia indoor - Rijeka
Zimske pripreme - Šibenik

>>> ARHIVA