> Novosti iz veslanja

> Veslački klub Jadran

> Organizacija regata

> Obavijesti za članove


POVIJEST

 

Veslački klub "Jadran" - Jadran u slobodnoj Hrvatskoj i Domovinskom ratu

1990. - 2000.


Juniori obećavaju još veće pobjede

Sezona 1990. počela je regatom u Splitu za kup Dalmacije na kojoj je Jadran osvojio pet prvih mjesta i ukupnu pobjedu na regati. Mjesec dana nakon toga na istom mjestu održana je i druga regata kupa Dalmacije gdje je Jadran  ponovio isti uspjeh.  Zadarska regata računala se za treću regatu kupa Dalmacije, a održana je 7. travnja. Jadran je opet bio premoćni pobjednik, kao i na četvrtoj regati kupa održanoj u Dubrovniku.

Na prvosvibanjskoj regati na Bledu Jadran je sudjelovao sa 7 posada. Prvog dana Jadran je sudjelovao u tri utrke i ostvario tri pobjede. To je uspjelo Božidaru Ukasu u samcu mlađih juniora, četvercu sa kormilarom mlađih juniora: Režan, Rukavina, Rapan, Radulić, i kormilar Martinović i juniorskom osmercu: Barada, Mišlov, Peroš, Grubšić, Buča, Kasap, Ropuš, Perica i kormilar Mičić. Drugoga dana pobijedio je osmerac mlađih juniora: Režan, Čoban, Kovačić, Markulin, Radulić, Sobin, Rukavina, Martinov i kormilar Mičić. Nakon Bleda nastupilo se još na petoj regati kupa Dalmacije u Splitu gdje je Jadran opet pobijedio u ukupnom poretku i na Otvorenom prvenstvu Dalmacije gdje su učinili isto.

Prvenstvo Hrvatske održano je na Jarunu u Zagrebu 7. i 8. srpnja. Prvaci Hrvatske postali su osmerac mlađih juniora u sastavu: Kovačić, Rukavina, Sobin, Čoban, Malta, D. Radulić, Režan, Reljić i kormilar Joško Matulić i samac mlađih juniora Božidar Ukas, a drugo mjesto su osvojili Branimir Vujević i Oliver Martinov u dvojcu bez kormilara mlađih juniora.

Prvenstvo Jugoslavije za godinu 1990. održano je na Bledu. Zlatnu medalju osvojili su: osmerac mlađih juniora: Kovačić, Rukavina, Sobin, Čoban, Malta, D. Radulić, Režan, Reljić i kormilar Joško Matulić, četverac sa kormilarom mlađih juniora Branimir Vujević, Matija Martinov, Kažimir Markulin, Oliver Martinov i kormilar Ivan Martinović, srebrnu samac mlađih juniora Božidar Ukas i samac juniora Danijel Bajlo. Treće mjesto je osvojio juniorski četverac sa kormilarom Boško Mišlov, Branimir Peroš, Antonio Buča, Damir Kasap i kormilar Ivan Martinović.

Sezona je završena nastupom u Villachu na međunarodnoj regati gdje je osvojeno pet prvih mjesta.

Juniori u dvojcu, četvercu, samcu... - prvi

Sezona 1991. otvorena je Proljetnom regatom u Splitu, a Jadran je pobijedio u ukupnom poretku regate. Prva regata kupa Dalmacije održana je u Zadru gdje Jadran opet nadmoćno pobijeđuje u ukupnom poretku, baš kao i na drugoj regati kupa Dalmacije u Splitu.

Na prvosvibanjskoj regati na Bledu pobijeđuju četverac sa kormilarom mlađih juniora: Oliver Martinov, Vjekoslav Bobić, Matija Martinov, Kažimir Markulin i kormilar Ivan Martinović i osmerac juniora: Špiro Kovačić, Branko Čoban, Saša Režan, Slaven Reljić, Davor Radulić, Ivan Sobin, Mile Rukavina, Antonio Buča i kormilar Joško Matulić.
Kombinirana posada Jadrana i Croatije iz Zagreba Marko Perinović i Zlatko  Buzina u seniorskom dvojcu bez kormilara osvojila je treće mjesto, a u osmercu seniora zajedno sa veslačima Croatije Perinović je zauzeo drugo mjesto, te u četvercu sa kormilarom također sa veslačima Croatije treće mjesto.

6. mjesto na Svjetskom prvenstvu juniora 1991. Barcelona; Božidar Ukas i Danijel BajloOd 16. do 21. svibnja Jadran je nastupio na regati kod grada prijatelja Zadra u Romansu u Francuskoj i osvojio prvo mjesto u četvercu bez kormilara juniora.

Na međunarodnoj regati u Brnu veslači Jadrana pobijedili su u  samcu juniora(Danijel Bajlo), dvojcu na pariće juniora(Bajlo, Ukas), a u osmercu juniora(Kovačić, D. Radulić, Buča, Malta, Reljić, Režan, Čoban, Rukavina i kormilar Martinović) su bili drugi.


 

6. mjesto na Svjetskom prvenstvu juniora 1991. Barcelona; Božidar Ukas i Danijel Bajlo

Na međunarodnoj regati na Bledu nastupio je samo dvojac na pariće  juniora Danijel Bajlo i Božidar Ukas koji je pobijedio i izborio nastup na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Španjolskoj na kojem su osvojili šesto mjesto.
I Marko Perinović određen je za nastup u seniorskoj reprezentaciji za nastup na Svjetskom prvenstvu u Beču ali su tamo naši veslači odbili veslati pod imenom Jugoslavija, zbog čega se nije nastupilo Svjetskom prvenstvu.

Veslači Jadrana 1991. u VillachuVeslači Jadrana te godine su  po prvi puta nastupili na prvenstvu samostalne Hrvatske koje je održano u Makarskoj 22. i 23. lipnja. Osvojlili su pet prvih mjesta i to u dvojcu na pariće juniora i seniora(Bajlo, Ukas), samcu kadeta(Branimir Šteko i Matko Uhoda), juniorskom osmercu(Režan, Buča, Čoban, Rukavina, Vujević, Malta, D. Radulić, Kovačić i kormilar Matulić), i četvercu sa kormilarom mlađih juniora(O. Martinov, M. Martinov, Bobić, Markulin i kormilar Marin Pejdo). Osmerac juniora veslajući u seniorskoj konkurenciji osvojio je treće mjesto, a u toj istoj utrci prvo mjesto osvojio je Marko Perinović koji je veslao u kombiniranom osmercu sa veslačima Croatije.

Sezonu su veslači Jadrana zaključili na regati u Villachu početkom rujna gdje su osvojili sedam prvih mjesta. Regata u Villachu bila je posljednja prije napada na grad. Veslati dalje se nije imalo smisla i mnogi su članovi Jadrana vesla zamijenili puškom i stali u obranu grada. Veslači su iz Villacha donijeli lijekove za zadarsku bolnicu, dar naših iseljenika iz Berlina.


Veslači Jadrana 1991. u Villachu

Neprijatelj razara Zadar

Godina 1992. bila je godina teških razaranja Zadra, pa je i bila siromašna natjecanjima. I unatoč ratnim opasnostima Jadranovi veslači trenirali su između napada na grad, a nastupali su rjeđe. Velik uspjeh te godine je nastup Marka Perinovića sa Zlatkom Buzinom iz Croatije koji su u dvojcu bez kormilara osvojili drugo mjesto na međunarodnoj regati u Essenu u Njemačkoj, koja je bila provjera seniora za Olimpijske igre u Barceloni.

4. mjesto na Svjetskom prvenstvu juniora 1992. u Montrealu, Kanada; Branimir Vujević, Oliver Martinov, Špiro Kovačić i Davor RadulićProvjera juniorima za svjetsko prvenstvo u Montrealu bila je regata u Munchenu gdje je nastupio Božidar Ukas u samcu i osvojio šesto mjesto.

U novom četničkom granatiranju Zadra teško je stradao Jadranov dom,  nakon što su rakete pogodile izravno klub, a sreća u nesreći je bila da su čamci na vrijeme sklonjeni kod veslačkih prijatelja na Bled u Sloveniji, inače bi šteta koja je iznosila oko 50. 000DEM bila još i veća.

Na Svjetskom prvenstvu juniora u Montrealu nastupili su četverac bez kormilara juniora Branimir Vujević, Oliver Martinov, Špiro Kovačić i Davor Radulić koji je osvojio odlično četvrto mjesto u finalu i Božidar Ukas sa veslačem Croatije iz Zagreba Jakovom Tironijem u dvojcu na pariće, oni su osvojili 11. mjesto.

4. mjesto na Svjetskom prvenstvu juniora 1992. u Montrealu, Kanada; Branimir Vujević, Oliver Martinov, Špiro Kovačić i Davor Radulić

Marko Perinović na Olimpijskim igrama u Barceloni

Sve te nevolje nisu spriječile Jadranaše u postizanju daljnih uspjeha.  Na Olimpijskim igrama u Barceloni Marko Perinović nastupio je sa veslačem Croatije iz Zagreba Zlatkom Buzinom u dvojcu bez kormilara i osvojio deseto mjesto. Te godine je nakon pogibije Zlatka Celenta u prometnoj nesreći za direktora hrvatske reprezentacije izabran trener Jadrana Romano Bajlo koji je vodio hrvatsku reprezentaciju na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992.

Osmerac juniora, prvak države 1992. Branimir Vujević, Davor Radulić, Špiro Kovačić, Oliver Martinov, Malta, Branko Čoban, Saša Režan, Kažimir Markulin i kormilar Ivan MartinovićNa prvenstvu Hrvatske održanom na Jarunu u Zagrebu osvojeno je sedam prvih mjesta. Prva mjesta osvojili su četverac sa kormilarom juniora Kovačić, Radulić, Režan, Malta i kormilar Martinović, dvojac bez kormilara juniora Vujević, O. Martinov, dvojac sa kormilarom juniora M. Martinov, Markulin i kormilar Rebić, samac juniora Božidar Ukas, osmerac juniora Vujević, Radulić, Kovačić, Martinov, Malta, Čoban, Režan, Markulin i kormilar Martinović, četverac na pariće mlađih juniora H. Radulić, Jelenković, T. Martinović i Uhoda, a najdražu pobjedu ostvario je osmerac seniora Perinović, Buča, Vujević, O. Martinov, Kovačić, D. Bajlo, Režan, D. Radulić i kormilar I. Martinović.

 

Osmerac juniora, prvak države 1992. Branimir Vujević, Davor Radulić, Špiro Kovačić, Oliver Martinov, Lucijan Malta, Branko Čoban, Saša Režan, Kažimir Markulin i korm. Ivan Martinović


Na Svjetskom prvenstvu seniora do 23. godine nastupio je Danijel Bajlo u samcu i osvojio sedmo mjesto. Za kraj sezone Jadran je nastupio još na međunarodnoj regati u Villachu gdje je osvojeno 11 prvih mjesta.

Zdravko Fain izabran za predsjednika Hrvatskog veslačkog saveza

1993. predsjednik Jadrana Zdravko Fain izabran je za predsjednika Hrvatskog veslačkog saveza. Uvjeti za rad ove godine bili su jednaki onima iz prethodne, a veslači su trenirali između 4.30 i 7. sati ujutro zbog opasnosti od granatiranja. Zbog stalne opasnosti klub je morao svoje kvalitetne čamce prebaciti izvan Zadra, a većinu ih je prihvatila VK Croatia iz Zagreba.

Seniorski osmerac, prvak Hrvatske 1993. Marko Perinović, Antonio Buća, Branimir Vujević, Oliver Martinov, Danijel Bajlo, Božidar Ukas, Kažimir Markulin, Vjekoslav Bobić i kormilar Jerko Krpeta.Zbog rata Jadran je sa natjecanjima započeo tek krajem travnja na Jarunu u Zagrebu. Na provjeri za Svjetsko juniorsko prvenstvo u Munchenu nastupili su Oliver Martinov i Vjekoslav Bobić i osvojili sedmo mjesto, a u Duisburgu je Marko Perinović sa Zlatkom Buzinom iz Croatije osvojio treće mjesto u dvojcu bez kormilara.

Na međunarodnoj regati na Bledu Oliver Martinov i Vjekoslav Bobić sa kormilarom Jerkom Krpetom u dvojcu sa kormilarom za juniore osvajaju uvjerljivo prvo mjesto.

 

Seniorski osmerac, prvak Hrvatske 1993. Marko Perinović, Antonio Buća, Branimir Vujević, Oliver Martinov, Danijel Bajlo, Božidar Ukas, Kažimir Markulin, Vjekoslav Bobić i kormilar Jerko Krpeta.

Marko Perinović brončani na Mediteranskim igrama u dvojcu bez kormilara

Na regati u Ottensheimu dvojac na pariće seniora Božidar Ukas i Danijel Bajlo osvajaju prvo mjesto, a na Mediteranskim igrama u Francuskoj im je u finalu zamalo izmaknula brončana medalja. Što nije uspjelo njima uspjelo je Marku Perinoviću i Zlatku Buzini u dvojcu bez kormilara, osvojili su brončanu medalju na Mediteranskim igrama iza posada Francuske i Slovenije.

 

Marko Perinović i Zlatko Buzina(VK Croatia) na SP u češkim Roudnicama 1993.

 

 

 

 

Marko Perinović i Zlatko Buzina(VK Croatia) na SP u češkim Roudnicama 1993.
(godinu dana ranije ovaj dvojac nastupio je i na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992.)

Prvenstvo Hrvatske održano je u Zagrebu. Prvo mjesto osvojili su juniorski dvojac sa kormilarom Vjekoslav Bobić i Oliver Martinov sa kormilarom Jerkom Krpetom i seniorski osmerac koji su veslali Marko Perinović, Antonio Buča, Branimir Vujević, Oliver Martinov, Danijel Bajlo, Božidar Ukas, Kažimir Markulin, Vjekoslav Bobić i kormilar Jerko Krpeta.

Na međunarodnoj regati u Koelnu pobjedu su ostvarili Marko Perinović i veslač VK Croatie iz Zagreba Zlatko Buzina u dvojcu bez kormilara, a na regati u Luzernu su zauzeli šesto mjesto.

Brončana medalja dvojca na pariće na Nations cupu u Ionannini

Ionnanina 1993. Treće mjesto na Nations cupu, Božidar Ukas, trener Romano Bajlo i Danijel BajloDvojac na pariće seniora do 23. godine, Božidar Ukas i Danijel Bajlo na  prvenstvu u grčkoj Ionnanini osvaja treće mjesto, a na istom prvenstvu veslao je i Branimir Vujević koji je osvojio četvrto mjesto u kombiniranom četvercu sa kormilarom.

Najveća svjetska smotra veslača te godine bilo je Svjetsko seniorsko prvenstvo u Roudnicama u Češkoj. Hrvatski dvojac bez kormilara u kojem su veslali veslač Jadrana Marko Perinović i  Croatije Zlatko Buzina osvojio je šesto mjesto.

Na Svjetskom prvenstvu juniora u norveškom Aarungenu dvojac sa kormilarom Vjekoslav Bobić, Oliver Martinov sa kormilarom Jerkom Krpetom izgubio je brončanu medalju za 18 stotinki sekunde.

Na kraju godine nastupilo se još u Villachu gdje je Jadran proglašen najuspješnijim klubom u juniorskoj konkurenciji. Na kraju godine, sportašima grada proglašeni su Božidar Ukas i Danijel Bajlo, a Veslački klub Jadran je dobio Nagradu Grada Zadra, te je trener Romano Bajlo dobio grb Grada Zadra.

 


Ionnanina 1993. , treće mjesto na Nations cupu, Božidar Ukas, trener Romano Bajlo i Danijel Bajlo

Veslači Jadrana krenuli su i u 1994. godinu sa puno motivacije. Mnoge prije tradicionalne regate otpale su zbog rata, ali Jadran je sudjelovao na svim važnijim natjecanjima. Na regati Veslačkog saveza Zagreba, dvojac na pariće Bajlo- Ukas je pobijedio, a dvojac bez kormilara seniora Marko Perinović i Oliver Martinov stigao drugi.

Oliver Martinov, Vjekoslav Bobić sa kormilarom Jerkom Krpetom na Svjetskom prvenstvu juniora u norveškom Aarungenu 1994. Medalja im je izmakla za 18 stotinki sekunde.Bajlo i Ukas ponovili su isti uspjeh i na međunarodnoj regati u Koelnu gdje su pobijedili u dvojcu na pariće seniora do 23. godine.
Dok su seniori nastupali na međunarodnim regatama juniori su nastupili na regati kupa Dalmacije u Splitu gdje su osvojili sedam prvih mjesta i ukupnu pobjedu na regati.


Oliver Martinov, Vjekoslav Bobić sa kormilarom Jerkom Krpetom na Svjetskom prvenstvu juniora u norveškom Aarungenu 1994. Medalja im je izmakla za 18 stotinki sekunde.

Na međunarodnoj regati u Zagrebu pod nazivom Zaveslajmo svi za Hrvatsku,  Jadran je nastupio sa tri osmerca, seniora, juniora i veterana,  koji su svi osvojili treća mjesta.

11. i 12. lipnja na Bledu je održana međunarodna regata na kojoj je pobijedio seniorski četverac sa kormilarom u sastavu Buča, Ukas, Martinov, Vujević i kormilar Krpeta.

Tri osmerca za povijest

Veslači Jadrana u Zagrebu nakon osvajanja naslova prvaka u sve tri kategorije osmerca

Nastup Jadranovih osmeraca na 3. državnom prvenstvu Hrvatske ući će u povijest veslanja u Hrvatskoj. Veslačima Jadrana uspjelo je pobijediti u sve tri kategorije osmeraca, seniorskom, juniorskom i mlađe juniorskom. Prvom je to uspjelo juniorskom kojeg su veslali Marko Rušev, Marko Dragičević, Jure Biloglav, Vicko Puhalović, Joško Matulić, Marko Mišlov i kormilar Jerko Krpeta, zatim je pobijedio osmerac mlađih juniora Nikola Martinov, Jerislav Bobić, Frane Vlatković, Mateo Peroš, Kristijan Matulić, Božo Maletić, Jurica Martinov, Petar Milin i kormilar Tomislav Brkić, i na kraju seniorski osmerac Marko Perinović, Antonio Buča, Branimir Vujević, Oliver Martinov, Vjekoslav Bobić, Danijel Bajlo, Božidar Ukas, Marko Dragičević i kormilar Jerko Krpeta.

Brončana medalja na Nations cupu u Parizu

Nations cup 1994, Pariz, brončana medalja u četvercu sa kormilarom Antonio Buča, Božidar Ukas, Oliver Martinov, Branimir Vujević i kormilar Jerko KrpetaNakon prvenstva Hrvatske slijedili su međunarodni uspjesi. Na Svjetskom prvenstvu mlađih seniora u Parizu, četverac sa kormilarom Buča, Martinov, Ukas, Vujević i kormilar Krpeta osvojio je brončanu medalju. Drugu godinu za redom osvojena je medalja na Nations cupu.

 

 

 

Nations cup 1994, Pariz, brončana medalja u četvercu sa kormilarom Antonio Buča, Božidar Ukas, Oliver Martinov, Branimir Vujević i kormilar Jerko Krpeta

 

Marko Perinović sa veslačima zagrebačke Mladosti Krešimirom Čuljkom te Zlatkom Buzinom i Igorom Velimirovićem iz zagrebačke Croatije na SP u Indianapolisu 1994.Na Svjetskom prvenstvu seniora te godine u američkom gradu Indianapolisu Marko Perinović je u sastavu četverca bez kormilara sa veslačima zagrebačke Mladosti Krešimirom Čuljkom te Zlatkom Buzinom i Igorom Velimirovićem iz zagrebačke Croatije osvojio sedmo mjesto.

Na kraju godine za sportaše grada proglašen je četverac mlađih seniora Buča, Martinov, Ukas , Vujević i kormilar Krpeta koji je osvojio treće mjesto na Svjetskom prvenstvu seniora do 23. godine.

 

 

Marko Perinović sa veslačima zagrebačke Mladosti Krešimirom Čuljkom te Zlatkom Buzinom i Igorom Velimirovićem iz zagrebačke Croatije na SP u Indianapolisu 1994.

Proslava 110 godina organiziranog veslanja u Zadru (1885.-1995.)

1995. godina počela je pripremama u Telašćici koja je te godine bila pripremna baza reprezentacije.
Prvi ozbiljniji nastup te godine  Jadran je imao na Jarunu na regati HVS-a 22. i 23. travnja. Prvog dana pobjede su ostvarili četverac bez kormilara juniora: Rušev, Bilan, Matulić i Mišlov i četverac sa kormilarom mlađih juniora Maletić, Milin, Petrić, Anzulović i kormilar Brkić., a treće mjesto su osvojili dvojac bez kormilara seniora Vujević i  Martinov. Drugog dana seniorski četverac  bez kormilara Vujević, Martinov, Bajlo i Buča zauzeo je treće mjesto.

Nakon te regate Branimir Vujević i Oliver Martinov sudjelovali su u sastavu četverca bez kormilara Hrvatske sa veslačima Mladosti Krešimirom Čuljkom i Zlatkom Buzinom na međunarodnoj regati u Piedilucu gdje su osvojili treće mjesto iza posada Italije i Francuske, prvih i drugih sa prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva.

Nations cup 1995 - Groningen, treće mjesto, Danijel Linić(TRE), Antonio Buča, Vjekoslav Bobić, trener Romano Bajlo, Marko Dragičević, korm. Mićo Mikulić(TRE)Na prvenstvu Hrvatske održanom na Jarunu u Zagrebu od 23. do 25. lipnja Jadran je osvojio tri prva i tri druga mjesta. Prvo mjesto osvojio je juniorski osmerac: Božo Maletić, Petar Milin, Jurica Martinov, Mateo Peroš, Frane Vlatković, Kristijan Matulić, Ivan Martinović i kormilar Damir Petrović, zatim četverac bez kormilara juniora: Marko Rušev, Nikola Bilan, Marko Mišlov i Joško Matulić te četverac sa kormilarom mlađih juniora Božo Maletić, Petar Milin, Tomislav Petrić i Grgo Anzulović sa kormilarom  Tomislavom Brkićem. Drugo mjesto pripalo je seniorskom osmercu, dvojcu bez kormilara seniora i dvojcu bez kormilara seniora.

Nakon prvenstva Hrvatske Branimir Vujević i Oliver Martinov nastupili su sa Krešimirom Čuljkom i Zlatkom Buzinom u kombiniranom četvercu bez kormilara na međunarodnoj regati u Essenu u Njemačkoj gdje su zauzeli drugo mjesto iza posade Francuske.
Na međunarodnoj regati na Bledu pobjede su ostvarili juniorski četverac bez kormilara(Rušev, Bilan, Mišlov, Matulić) i četverac sa kormilarom seniora(Bobić, Buča, Dragičević sa veslačem Trešnjevke Danijelom Linićem i kormilarom Mićom Mikulićem).

Na Otvorenom Svjetskom kupu u Parizu 17. i 18. lipnja kombinirana posada četverca Vujević, Martinov, Čuljak i Buzina osvaja oba dva dana prvo mjesto pobjedivši pritom izvrsne Francuze.

 

Nations cup 1995 - Groningen, treće mjesto, Danijel Linić(TRE), Antonio Buča, Vjekoslav Bobić, trener Romano Bajlo, Marko Dragičević, korm. Mićo Mikulić(TRE)

Četverac treći u Luzernu

Nakon toga uslijedila su tri Svjetska prvenstva. Najprije za mlađe seniore u Groningenu u Nizozemskoj gdje je četverac sa kormilarom Buča, Bobić, Dragičević sa veslačem Trešnjevke  Danijelom Linićem i kormilarom Mićom Mikulićem osvojio treće mjesto, zatim Svjetsko prvenstvo juniora u Poznanu u Poljskoj, gdje je četverac juniora Rušev, Bilan, Matulić i Mišlov osvojio deseto mjesto.
Na kraju je ostalo Svjetsko prvenstvo seniora u Tampereu, Finska, ali prije njega je četverac Vujević, Martinov, Čuljak i Buzina nastupio ma međunarodnoj regati u Luzernu gdje su osvojili izvrsno treće mjesto. U Tampereu to nažalost nisu uspjeli ponoviti, osvojili su deveto mjesto ali su ispunili normu za Olimpijske igre slijedeće godine u Atlanti.

Logo proslave 110 godina veslanja u Zadru 1995Do kraja godine nastupilo se još na regati u Villachu gdje je Jadran osvojio šest prvih mjesta te je proglašen najuspješnijim klubom u juniorskoj kategoriji u posljednjih 17. godina.

U povodu 110. godina organiziranog bavljenja veslanjem, nakon četiri ratne godine održana je i Zadarska regata. Veslalo se na stazi dugoj 1000m ispred Obale  kralja Petra Krešimira IV. Iako su se dijelile medalje natjecanje je zapravo bilo slavljeničko i revijalno, a Jadran je osvojio sedam prvih mjesta. Održana je i svečana sjednica Izvršnog odbora kluba.


Logo proslave 110 godina veslanja u Zadru 1995
.

Zdravko Fain u Vijeću HOO-a

Predsjednik "Jadrana" Zdravko Fain prima Nagradu HOO-a 1996.10. rujna 1995. predsjednik Jadrana Zdravko Fain izabran je u Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora, a početkom 1996. na svečanom obilježavanju dana priznavanja HOO-a od MOO-a Veslačkom klubu Jadran dodijeljena je Nagrada za životno djelo u području športa i tjelesne kulture. U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu nagradu je predsjedniku Jadrana predao Antun Vrdoljak, predsjednik HOO-a. U obrazloženju odluke stajalo je da je Jadran ponos hrvatskog veslanja i športa uopće, suosnivač međunarodne veslačke organizacije FISA i inicijator osnivanja Hrvatskog veslačkog saveza, kao i hrvatskih klubova Gusara iz Splita i Krke iz Šibenika.

 


Predsjednik "Jadrana" Zdravko Fain prima Nagradu HOO-a 1996.

Sezona je počela pripremama u Telaščici, a na kontrolnoj daljinskoj regati pobijedili su Branimir Vujević i Oliver Martinov u dvojcu i Danijel Bajlo u samcu.
Na međunarodnoj regati Croatia open u Zagrebu pobjedu su odnili dvojac bez kormilara Vujević-Martinov, a isto su napravili Danijel Bajlo i Hrvoje Telišman iz VK Trešnjevke u dvojcu na pariće.
Dobri nastupi nastavili su se i na regati u Piedilucu gdje su Vujević i Martinov nastupili u četvercu bez kormilara sa Čuljkom i Buzinom i osvojili treće mjesto.
Slijedio je uspjeh Danijela Bajla i Hrvoja Telišmana na predolimpijskoj regati u Luzernu gdje su izborili nastup na Olimpijskim igrama u Atlanti. Nažalost četverac nije uspio, nakon što su prošle godine osvojili normu na Svjetskom prvenstvu u Tampereu i čitavu godinu bili bolji od četverca Gusara, na ovoj posljednjoj regati u Luzernu Gusar ih je pobijedio i oduzeo normu za Olimpijske igre.

Dva prva mjesta na Nations cupu u Belgiji

Oliver Martinov i Branimir Vujević, prvo mjesto na Nations cupu 1996. u Hazewinkelu u BelgijiU belgijskom Hazewinkelu te godine održavalo se Svjetsko prvenstvo za seniore do 23 godine na kojem su veslači Jadrana osvojili dvije zlatne medalje.

U dvojcu bez kormilara prvo mjesto osvojili su Branimir Vujević i Oliver Martinov, a u četvercu sa kormilarom Vjekoslav Bobić i Marko Dragičević koji su veslali sa veslačima Jadrana iz Rijeke Marinom Perinićem i Croatije iz Zagreba Igorom Francetićem te kormilarom Markom Čekadom iz Jadrana Rijeke.

 

 

 

Oliver Martinov i Branimir Vujević, prvo mjesto na Nations cupu 1996. u Hazewinkelu u Belgiji

Četverac sa kormilarom seniora do 23 godine, prvo mjesto na Nations cupu 1996. Marin Perinić(Jadran Rijeka), Marko Dragičević, Vjekoslav Bobić(oba Jadran Zadar), Igor Francetić i kormilar Silvijo Petriško(oba Croatia Zagreb)


Ove godine Jadran je imao i predstavnike na Svjetskom prvenstvu juniora koje je održano u Glasgowu u Škotskoj.

U četvercu bez kormilara nastupili su Božo Maletić i Petar Milin zajedno sa veslačima Zagreba Berislavom Kernom i Tomislavom Čorićem i na kraju zauzeli sedmo mjesto.







Četverac sa kormilarom seniora do 23 godine, prvo mjesto na Nations cupu 1996. Marin Perinić(Jadran Rijeka), Marko Dragičević, Vjekoslav Bobić(oba Jadran Zadar), Igor Francetić i kormilar Silvijo Petriško(oba Croatia Zagreb)

Olimpijske igre u Atlanti

Danijel Bajlo (Jadran - Zadar) i Hrvoje Telišman (Trešnjevka) na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996.Na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. nastupio je Danijel Bajlo u dvojcu na pariće sa veslačem Trešnjevke iz Zagreba Hrvojem Telišmanom i osvojio je dvanaesto mjesto.

Ovo je bio treći nastup veslača Jadrana za redom na Olimpijskim igrama od Seoula 1988. godine.

 

 



Danijel Bajlo (Jadran - Zadar) i Hrvoje Telišman (Trešnjevka) na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996.



Osmerci opet najbolji u Hrvatskoj

Seniorski osmerac, prvak Hrvatske 1996., Branimir Vujević, Antonio Buča, Danijel Bajlo, Marko Dragičević, Vjekoslav Bobić, Marko Rušev, Joško Matulić i kormilar Damir PetrovićPredzadnje natjecanje te 1996. godine bila je međunarodna regata u Villachu gdje je Jadran osvojio šest prvih mjesta.


Sezona je završena prvenstvom Hrvatske na kojem je Jadran nastupio sa šest posada koje su sve osvojile medalje. Prvo mjesto osvojili su osmerac seniora Branimir Vujević, Antonio Buča, Danijel Bajlo, Marko Dragičević, Vjekoslav Bobić, Marko Rušev, Joško Matulić i kormilar Damir Petrović, zatim osmerac juniora Božo Maletić, Petar Milin, Mateo Peroš, Frane Vlatković, Tomislav Petrić, Kristijan Matulić, Ivan Martinović, Jerislav Bobić i kormilar Damir Petrović i četverac sa kormilarom juniora Maletić, Milin, Petrić, K. Matulić i kormilar Ivan Ružić. Drugo mjesto osvojio je četverac sa kormilarom seniora, četverac bez kormilara seniora i osmerac mlađih juniora.

 


Seniorski osmerac, prvak Hrvatske 1996., Branimir Vujević, Antonio Buča, Danijel Bajlo, Marko Dragičević, Vjekoslav Bobić, Marko Rušev, Joško Matulić i kormilar Damir Petrović

Zlato i srebro na Mediteranskim igrama u Bariju

Sezona 1997. donijela je velike uspjehe. Na Mediteranskim igrama u Bariju četverac bez kormilara zadarskog Jadrana i zagrebačke Mladosti osvojio je zlatnu medalju ispred posada Italije i Slovenije. Taj četverac su veslali Branimir Vujević, Oliver Martinov i veslači Mladosti Krešimir Čuljak i Marko Banović. Medalje je četvercu uručio predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Juan Antonio Samaranch.

Branimir Vujević i Oliver Martinov na regati Svjetskog kupa u Munchenu 1997. u četvercu bez kormilara sa veslačima "Mladosti" Markom Banovićem i Krešimirom Čuljkom. Ovi isti veslači su nastupili i na dvije regate novo utemeljenog Svjetskog kupa u Parizu i Munchenu gdje su osvojili treće mjesto iza tada nepobjedivih engleza predvođenih najvećim veslačem svih vremena Steveom Redgraevom. Nažalost posada se raspala nakon regate Svjetskog kupa u Parizu i nije dalje nastupala.

 

 

Branimir Vujević i Oliver Martinov na regati Svjetskog kupa u Munchenu 1997. u četvercu bez kormilara sa veslačima "Mladosti" Markom Banovićem i Krešimirom Čuljkom.

 

Hrvoje Telišman(Trešnjevka) i Danijel Bajlo(Jadran - Zadar) nakon osvajanja srebrne medalje na MI u Bariju 1997.

Na Mediteranskim igrama u Bariju osvojena je još jedna medalja, srebrna, a osvojio ju je Danijel Bajlo zajedno sa veslačem zagrebačke Trešnjevke Hrvojem Telišmanom u dvojcu na pariće. Ova posada nastavila je dobru suradnju nakon nastupa na Olimpijskim igrama u Atlanti godinu dana ranije.

Bila je to ukupno treća medalja sa Mediteranskih igara nakon što je 1993. Marko Perinović sa veslačem Croatije iz Zagreba Zlatkom Buzinom osvojio brončanu medalju u dvojcu bez kormilara u francuskom Languedoc-Roussillonu.

 

 

 

gggggggggggggg

Oliver Martinov(JZD), Branimir Vujević(JZD) i Marko Banović, Krešimir Čuljak(Mladost)l nakon osvajanja zlatne medalje na MI u Bariju 1997.

 

 

 

Četverac sa kormilarom zlatni na Nations cupu u Milanu

Sa uspjesima se nastavilo i dalje kada je četverac sa kormilarom seniora do 23. godine ponovio prošlogodišnji uspjeh i osvojio zlatnu medalju na Nations cupu u Milanu, a njega su veslali Vjekoslav Bobić i Marko Dragičević sa veslačem Jadrana iz Rijeke Marinom Perinićem i Croatije iz Zagreba Igorom Francetićem sa kormilarom Silvijom Petriškom, također iz Croatije.

Zlatna medalja u četvercu sa kormilarom na Nations cupu u Milanu 1997., veslali su: Vjekoslav Bobić i Marko Dragičević(oba JZD) sa veslačem Jadrana iz Rijeke Marinom Perinićem i Croatije iz Zagreba Igorom Francetićem sa kormilarom Silvijom Petriškom, također iz Croatije.Prvenstvo Hrvatske održano je u Zagrebu, a prvaci Hrvatske su postali osmerac seniora kojeg su veslali Branimir Vujević, Antonio Buča, Danijel Bajlo, Marko Dragičević, Vjekoslav Bobić, Marko Rušev, Joško Matulić i kormilar Ivan Ružić, četverac sa kormilarom seniora: Branimir Vujević, Antonio Buča, Vjekoslav Bobić, Oliver Martinov i kormilar Ivan Ružić te osmerac mlađih juniora Hrvoje Marić, Ivan Marasović, Hrvoje Eškinja, Filip Eškinja, Petar Peša, Ivan Vuković, Marko Dadić, Ivan Dellavia i kormilar Marin Radulić. Drugo mjesto osvojio je dvojac bez kormilara seniora Rušev, Dragičević, a treće Danijel Bajlo u samcu seniora.

Na regati Svjetskog kupa u Luzernu nastupio je četverac sa kormilarom Branimir Vujević, Antonio Buča, Vjekoslav Bobić, Oliver Martinov i kormilarom Silvijom Petriškom iz Croatije i osvojio drugo mjesto te sa time izborio nastup na Svjetskom prvenstvu francuskom Lac d'Aiguebeletteu gdje su osvojili peto mjesto u finalu.


Zlatna medalja u četvercu sa kormilarom na Nations cupu u Milanu 1997., veslali su: Vjekoslav Bobić i Marko Dragičević(oba JZD) sa veslačem Jadrana iz Rijeke Marinom Perinićem i Croatije iz Zagreba Igorom Francetićem sa kormilarom Silvijom Petriškom, također iz Croatije.

Svjetski studentski prvaci u osmercu

Jadran je dobro krenuo i u novu sezonu 1998. i to pobjedom četverca bez kormilara seniora na međunarodnoj regati Croatia open ispred uvijek brzih Slovenaca u čijem je čamcu veslao i Iztok Čop, najtrofejniji slovenski veslač u povijesti. U četvercu su veslali Branimir Vujević, Marko Dragičević, Antonio Buča i Danijel Bajlo. Taj isti četverac nastupio je i na prvoj regati Svjetskog kupa u Munchenu gdje su osvojili 11. mjesto. Na toj regati nastupio je i četverac sa kormilarom Marko Rušev, Petar Milin, Vjekoslav Bobić, Joško Matulić i kormilar Silvijo Petriško(Croatia - Zagreb), koji je osvojio drugo mjesto u finalu.
Nakon regate u Munchenu četverac bez kormilara sa jednom izmjenom u čamcu, umjesto Marka Dragičevića ušao je Marko Rušev, nastupio je još u Luzernu na trećoj regati Svjetskog kupa gdje je osvojio deveto mjesto i time osigurao nastup na Svjetskom prvenstvu u Koelnu gdje su zauzeli 12. mjesto.

Osmerac seniora 1998. Branimir Vujević, Antonio Buča, Marko Rušev, Danijel Bajlo, Vjekoslav Bobić, Marko Dragičević, Joško Matulić, Petar Milin i kormilar Marin Radulić, prvaci Hrvatske i svjetski studentski prvaciNa Svjetskom prvenstvu seniora do 23. godine u Ionannini u Grčkoj, nastupili su veslači Marko Rušev, Petar Milin, Joško Matulić sa veslačem Croatije Renatom Tripalom i kormilarom Silvijom Petriškom i osvojili šesto mjesto.

Prvenstvo Hrvatske 1998. održano je u Zagrebu, a veslači Jadrana još jednom su ispisali povijest i ponovili uspjeh iz 1994. kada su u sve tri kategorije osmeraca, seniorskom, juniorskom i mlađe juniorskom, osvojili prva mjesta. Osmerac seniora su veslali: Branimir Vujević, Marko Rušev, Antonio Buča, Vjekoslav Bobić, Petar Milin, Danijel Bajlo, Marko Dragičević, Joško Matulić i kormilar Marin Radulić, osmerac juniora: Hrvoje Marić, Ivan Marasović, Hrvoje Eškinja, Filip Eškinja, Goran Gregov, Petar Peša, Marko Dadić, Leo Dellavia i kormilar Marin Radulić te osmerac mlađih juniora: Hrvoje Marić, Ivan Marasović, Hrvoje Eškinja, Filip Eškinja, Goran Gregov, Zoran Korolija, Marko Dadić, Leo Dellavia i kormilar Marin Radulić.

Osmerac seniora 1998. Branimir Vujević, Antonio Buča, Marko Rušev, Danijel Bajlo, Vjekoslav Bobić, Marko Dragičević, Joško Matulić, Petar Milin i kormilar Marin Radulić, prvaci Hrvatske i svjetski studentski prvaci

Sezona je zaključena još jednim uspjehom, sedam dana nakon prvenstva Hrvatske održano je u Zagrebu Svjetsko studentsko prvenstvo u veslanju na kojem je osmerac Jadrana, budući da su svi njegovi članovi bili studenti, predstavljao Hrvatsku i osvojio uvjerljivo prvo mjesto. U osmercu su nastupili: Branimir Vujević, Marko Rušev, Antonio Buča, Vjekoslav Bobić, Petar Milin, Danijel Bajlo, Marko Dragičević, Joško Matulić i kormilar Silvijo Petriško iz Croatije koji jedini nije bio član Jadrana. Dijelić utrke sa Svjetskog studentskog prvenstva u Zagrebu 1998. pogledajte ovdje.

90 godina ''Jadrana''

Na kraju godine održana je svečana sjednica skupštine kluba u Hrvatskoj kazališnoj kući u Zadru, kojom je proslavljena 90. obljetnica kluba, te je izdana fotomonografija Povijest veslanja u Zadru 1885. - 1997., za čiji je nastanak najzaslužniji dugogodišnji član Jadrana Čedo Škorić i sportski novinar Drago Marić, a koja je uz izložbu o povijesti Jadrana predstavljena u Gradskoj loži u Zadru krajem prosinca 1998.

Seniorski četverac bez kormilara Danijel Bajlo, Vjekoslav Bobić, Marko Dragičević i Branimir Vujević na međunarodnoj regati u Piedilucu u Italiji 1999. Sezona 1999. započela je nastupom na regati Croatia open gdje je četverac bez kormilara Branimir Vujević, Antonio Buča, Danijel Bajlo i Marko Dragičević osvojio drugo mjesto između slovenskih posada Dravskih elektrana iz Maribora i posade Bleda, a nakon toga na regati Svjetskog kupa u Beču nisu uspjeli ući u A finale.

 

 


Seniorski četverac bez kormilara Danijel Bajlo, Vjekoslav Bobić, Marko Dragičević i Branimir Vujević na međunarodnoj regati u Piedilucu u Italiji 1999.



Na zadnjoj regati Svjetskog kupa u Luzernu ova posada je prešla u četverac sa kormilarom pokušati izboriti nastup na Svjetskom prvenstvu u Kanadi, međutim izgubila je od posade splitskog Gusara u zadnjim metrima nakon što je vodila čitavu utrku, a razlog tome je bila bolest dvojice članova posade koju su imali neposredno pred utrku. Poslije ove regate ipak je sastavljen osmerac od članova ovih dvaju četveraca koji je na Svjetskom prvenstvu u Kanadi osvojio deveto mjesto. Osmerac su veslali: Antonio Buča, Marko Dragičević, Branimir Vujević, sa veslačima Gusara Jurom Mrduljašom, Damirom Vučičićem, Nikšom Skelinom, Tomislavom Smoljanovićem i veslačem Mladosti Krešimirom Čuljkom i kormilarom Ratkom Cvitanićem(Gusar).

Zlatna medalja na Nations cupu u Hamburgu

Četverac sa kormilarom seniora do 23. godine, prvo mjesto Nations cup Hamburg 1999., Marin Perinić("Jadran" Rijeka, Petar Milin, Marko Rušev(oba "Jadran" Zadar), Igor Francetić i kormilar Silvijo Petriško(oba "Croatia" Zagreb)Na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Plovdivu u Bugarskoj nastupio je četverac sa kormilarom Filip Eškinja, Hrvoje Eškinja, Ivan Marasović, Hrvoje Marić sa kormilarom Rokom Mihovilovićem i osvojio deveto mjesto.

Najveći uspjeh te godine ostvario je četverac sa kormilarom seniora do 23. godine Marko Rušev, Petar Milin sa veslačima Jadrana iz Rijeke Marinom Perinićem i Croatije Igorom Francetićem te kormilarom Silvijom Petriškom koji je u Hamburgu na Nations cupu osvojio zlatnu medalju.

Na prvenstvu Hrvatske te godine osvojena su četiri prva mjesta: u osmercu seniora(Branimir Vujević, Marko Rušev, Antonio Buča, Vjekoslav Bobić, Petar Milin, Danijel Bajlo, Marko Dragičević, Joško Matulić, korm. Roko Mihovilović), osmercu juniora(Hrvoje Marić, Ivan Marasović, Hrvoje Eškinja, Filip Eškinja, Tomislav Dominis, Ivan Knežević, Ivan Božajić, Leo Dellavia i korm. Roko Mihovilović), četvercu sa kormilarom juniora(Hrvoje Marić, Ivan Marasović, Hrvoje Eškinja, Filip Eškinja, korm. Roko Mihovilović) i samcu kadeta Frane Niseteo.

Četverac sa kormilarom seniora do 23. godine, prvo mjesto Nations cup Hamburg 1999., Marin Perinić("Jadran" Rijeka, Petar Milin, Marko Rušev(oba "Jadran" Zadar), Igor Francetić i kormilar Silvijo Petriško(oba "Croatia" Zagreb)


- Kratka povijest veslanja u Zadru prije osnutka VK "Jadran" (1885 - 1910.)

- Veslački klub "Jadran"

 

- Veslački dom u Zadru

- Predsjednici i uprave Veslačkog kluba "Jadran" 1908. - 2020.

- Najveći sportski uspjesi i sudjelovanja na većim natjecanjima

- Popis veslača - osvajača medalja i sudionika na većim natjecanjima

- Popis trenera ''Jadrana'' od 1908. do 2020.

- Galerija slika kroz povijest ''Jadrana''

- Video arhiva utrka u kojima su sudjelovali veslači ''Jadrana''

- Povodom 100 obljetnice utemeljenja Veslačkog kluba Jadran Zadar