> Novosti iz veslanja

> Veslački klub Jadran

> Organizacija regata

> Obavijesti za članove


POVIJEST

 

Veslački klub "Jadran" - Era braće Josipa i Romana Bajla

1960 - 1970.


Problemi, problemi...

Godišnja skupština održana je 3. veljače 1960. Prošlo je preko dvije godine od zadnje skupštine. U tom razdoblju niz vrlo teških problema opterećivao je klub: nerazumna odluka Općine kojom se Veslački dom i prostor oko doma dodijeljuje na korištenje Tekstilnom kombinatu Boris Kidrič, nedostatak financijskih sredstava, smjena stručnog kadra, nestašica kvalitetnih čamaca i slab odziv novih veslačkih snaga.
Osmerac pomladka u Zadru 1960. godineNa kraju skupštine izabran je novi upravni odbor koji su činili: ing Jakov Despot, Ivan Hunek, Miro Ivanov, Ante Peranić, Čedo Škorić, Milivoj Boranić, Frane Bonačić, Krsto Šare, Jakov Gracin, Ante Lovrović, Pavle Polak, Ivica Jakelić, Čedo Škarica, Zdravko Oljača, Mirko Brkić, Nikica Marinković, Ivo Ivanković i Klaudio Stipčević, a u nadzorni Ivan Paša, Ante Kitarović i Ante Ivić.

Na prvoj sjednici novog upravnog odbora koja je održana odmah nakon završetka skupštine za počasnog predsjenika kluba izabran je Jakov Gracin, za predsjenika Čedo Škorić, a za tajnika Milivoj Boranić. Prvi nastup u 1960. godini uslijedio je tek 19. lipnja u Vukovaru, koji je bio ujedno i jedini nastup te godine, a na ostalim regatama te godine nije se nastupilo što zbog nespremnosti posada te nedostatka financijskih sredstava.Osmerac pomladka ''Jadrana'' u Zadru 1960. godine

 

Osmerac pomladka u Zadru 1960. godine.

Smjena trenera

Milivoj Boranić, donedavna trener u klubu,  a ove godine tajnik, otputovao je pri koncu godine u Ujedinjenu Arapsku Republiku, gdje je sljedeće četiri  godine trenirao veslače UAR i bio trener nacionalne veslačke federacije te zemlje. U klubu su ga naslijedili Ante Lovrović i Gojko Matulina sa željom da se veslačka aktivnost ne gasi.

U godini 1961. jedino zadovoljstvo upravnog odbora i članstva bilo je u tome da rad s mladeži nije zamro. Treneri su u granicama svojih mogućnosti i raspoloživog plovnog parka podučavali veslanju one mladiće koji su se željeli baviti ovim sportom i osposobljavali već uvježbane ekipe za nastupe. Godišnja skupština kluba održana je već početkom veljače, a izabran je novi upravni i nadzorni odbor.

Problemi s lokacijom kluba

Iako je upravni odbor kluba nastojao pojačati odnose sa svim društveno političkim organizacijama u gradu u svrhu dobivanja pomoći i podrške za svoju djelatnost na društvenoj i športskoj afirmaciji, ipak je bilo trenutaka koji su mu zadavali dosta briga i na taj način usporili napredak kluba. Kao primjer navodimo općinsku odluku koja je donesena bez ikakve konzultacije sa klubom, a kojom se Veslački dom i prostor oko njega prenosi u vlasništvo Tekstilnohg kombinata Boris Kidrič. Nakon tog slučaja stiže i službena obavijest mjerodavnih da  se klub mora pobrinuti za novu lokaciju jer će se na dosadašnjoj graditi zgrada. Usprkos iznesenim poteškoćama klub je ipak radio, a upravni je odbor smogao čak snage da pronađe novčana sredstva za kupnju jednog glatkog dvojca na pariće i jednog skifa preklopne gradnje.

Uspjesi mladog Ive Ivankovića

Ivo IvankovićPrvi nastup 1961. održan je u Splitu, a nastupio je samo Ivo Ivanković u samcu za pomladak. Nakon izvanredne vožnje, u posuđenom čamcu Ivanković je zauzeo drogo mjesto iz veslača Istre iz Pule. Drugi nastup zadarskih veslača uslijedio je u Šibeniku gdje su nastupili u samcu i četvercu s kormilarom za juniore i seniore. U skifu je Ivanković pobijedio, a juniorski četverac je stigao drugi, seniorski treći.

Na prvenstvu Jugoslavije te godine za pomladak i stariji pomladak u Splitu nastupio je samo Ivanković u samcu i osvojio naslov prvaka. Taj njegov uspjeh u vrlo teškoj godini za klub dao je poticaj ostalim članovima Jadrana da još više prionu radu.



Pomlađeni upravni odbor nastojao je 1962. uporno raditi kako bi svladao barem neke poteškoće.  Godišnja skupština održana je 7. veljače, a na njoj je ponovno za predsjednika izabran Čedo Škorić.


Ivo Ivanković


Veliki borac – mladi i skromni Zdravko Fain

1962. godina počela je nastupom na regati u Splitu na kojoj su veslači Jadrana nastupili u dvije utrke: dvojcu na pariće koji su veslali Ante Colić i Dragomir Žuvanić i u dva samca Ivo Ivanković i Zdravko Fain.  Dvojac na pariće zauzeo je prvo mjesto,  a samci druga mjesta. Nakon te regate veslači su nastupili u  Šibeniku gdje je održana regata za prvenstvo Dalmacije i Jadrana. Zadarski veslači nastupili su u dvije utrke, samcu i dvojcu na pariće. Na ovoj regati Ivanković se revanširao veslaču Mornara i zauzeo prvo mjesto sa šest sekundi prednosti, a dvojac na pariće Colić-Žuvanić ponovno stiže uvjerljivo prvi. U samcu je također nastupio Zdravko Fain koji je u pozamljenom i lošem čamcu stigao treći.

Na XII. Međunarodnoj regati na Bledu koja se održala 7. i 8. srpnja, od zadarskih veslača nastupio je samo Ivo Ivanković koji je u utrci samaca zauzeo treće mjesto iza Urha(Bled) i Blaženčića(Zagreb)

Težak put do finala

Zadnji nastup malobrojnih zadarskih veslača u ovoj godini uslijedio je na Omladinskom prvenstvu Jugoslavije održanom na Dunavu kod Smedereva. Nastupili su u samcu(dvije posade) i dvojcu na pariće. Ivanković je u samcu zauzeo treće mjesto dok su Colić i Žuvanić u dvojcu na pariće osvojili isto treće mjesto.

Problemi oko gradnje novog doma

Mladi treneri koji su protekle godine preuzeli brigu o treningu veslača, nastavili su s radom vrlo uspješno i u 1963. godini. Upravni odbor je nastojao zainteresirati mjerodavne za početak gradnje novog doma na određenoj lokaciji. Godišnja skupština održana je 18. travnja, a na skupštini je ponovno potaknuto pitanje gradnje novog doma, a za novog predsjednika je izabran ing. Jakov Despot.

Opet djevojke na veslačkim stazama

Srna Medić, pobjednica na regati u ZadruPrvi nastup ove godine održan je u Splitu 9. lipnja. Na regati su nastupile ponovno i veslačice Jadrana. U samcu je pobijedila Srna Medić ispred veslačice iz Maribora. Četverac zadarskih veslačica nije nastupio jer nije imao konkurencije. Što se tiće muških posada nastupili su četverac sa kormilarom u sastavu Mladen Paleka, Venci Kraljić, Boris Ivanov, Boris Dukić i kormilar Zvonko Bakija koji je zauzeo drugo mjesto iza posade Gusara. Zadarski veslači u samcu Zdravko Fain i Vinko Mikulandra osvojili su treće i šesto mjesto. Osvajanjem trećeg mjesta Zdravko Fain je dokazao kako je najbolji skifist od primorskih klubova ali da još zaostaje iza predstavnika klubova s rijeka i jezera.


Po drugi puta u ovoj godini Zadrani su nastupili na Bledu 30. lipnja s dvije posade, u samcu i četvercu sa kormilarom. Zdravko Fain u samcu je u finalnoj utrci zauzeo treće mjesto dok se četverac nije uspio plasirati u finale.





Srna Medić, pobjednica na regati u Zadru



Nakon Bledskog nastupa uslijedio je nastup na prvenstvu Hrvatske u Puli na kojem je nastupilo pet posada Jadrana. Jedino je Zdravko Fain uspio osvojiti treće mjesto u samcu, dok je posada dvojca na pariće Joško Žuvanić i Vinko Mikulandra osvojila četvrto mjesto. Zadarske veslačice osvojile su jedno prvo i jedno drugo mjesto. Prvo mjesto je pripalo Srni Medić u samcu, a drugo  četvercu u kome su veslale Nataša Colić, Krasna Jakaša, Zorka Parić i Jasenka Dobrović s kormilarkom Sonjom Predovan. Još su nastupile Davorka Jakaša i Violeta Botaco u dvojcu na pariće i zauzele prvo mjesto nakon što se ostale dvije prijavljene posade nisu pojavile na startu.

Preostalo je još u ovoj godini nastupiti u Zadru na prvenstvu Jugoslavije za pomladak na kojem je nastupilo 300 veslača iz 26  klubova. Srna Medić nastavlja seriju svojih uspjeha. Pobjedom u Zadru ona već suvereno vladala ovom veslačkom disciplinom. Uvijek pouzdani Zdravko Fain stigao je na cilj drugi, osmerac peti,  četverac sa kormilarom veslačica drugi te dvojac na pariće veslačica prvi.

Još uvijek brige oko gradnje doma

Upravni odbor je u istom sastavu rukovodio klubom i godine 1964., samo što je predsjedničku ulogu preuzeo Bogo Medić. U ovoj godini očekivao se početak gradnje novog doma na mjestu gdje se nekada nalazilo skladište građevnog materijala Trgovačkog poduzeće Građa. Dom će arhitektonskim rješenjima arhitekta Zvonimira Bašića skladno biti uklopljen u novi regulacijski plan tog dijela Branimirove obale. Znalo se da je posao opsežan i da zahtjeva osjetna ulaganja. Radi toga će se pristupiti prvoj fazi izgradnje koja predviđa podizanje prizemlja. U narednoj fazi nadogradio bi se i ostali prostor.

Zadarske veslačice u znaku pobjeda

Prvakinje SFRJ u četvercu za juniorke 1964. Nataša Colić, Jasenka Dobrović, Zorka Pavić, Krasna Jakaša sa kormilarkom Srnom Medić i trenerom Antom LovrovićemPrva regata 1964. godine koja se trebala održati u Splitu nije održana zbog jakog vjetra, a Jadran je planirao nastupiti sa pet posada i 16 veslača. Slijedeći nastup Zadrana bio je u Splitu 4. i 5. srpnja na prvenstvu Hrvatske. Prvenstvo je održano u okviru proslave 50. godišnjice VK Gusar. Prvo mjesto su osvojili u dvojcu na pariće Davorka Jakaša i Violeta Botaco, drugo mjesto u samcu Srna Medić, četvercu sa kormilarom Nataša Colić, Jasenka Dobrović, Zorka Parić i Krasna Jakaša s kormilarkom Sonjom Predovan. Zdravko Fain je u samcu bio četvrti, dok je osmerac  stigao šesti.

Zadnji nastup Zadrana u ovoj godini održan je u Mariboru na prvenstvu Jugoslavije za veslače pomladka na kojem su nastupili u pet disciplina(dvije za veslače i tri za veslačice). Svi zadarski čamci plasirali su se u finale. Srna Medić, prošlogodišnja prvakinja Hrvatske u samcu zauzela je četvrto mjesto, Davorka Jakaša i Violeta Botaco pobijedile su u disciplini dvojca na pariće što su isto postigle i veslačice u četvercu sa kormilarom Nataša Colić, Jasenka Dobrović, Zorka Pavić, Krasna Jakaša sa kormilarkom Srnom Medić. S dvije pobjede i jednim četvrtim mjesto zadarske veslačice osvojile su ekipno prvenstvo Jugoslavije u kategoriji pomladka.
Skifist Zdravko Fain zauzeo je peto mjesto, a osmerac je diskvalificiran iz utrke.

Prvakinje SFRJ u četvercu za juniorke 1964. Nataša Colić, Jasenka Dobrović, Zorka Pavić, Krasna Jakaša sa kormilarkom Srnom Medić i trenerom Antom Lovrovićem

Upravni odbor je ove godine izdao ispisnicu veslaču Ivi Ivankoviću koji se zbog studija nastanio u Zagrebu kako bi mogao veslati u jednom od zagrebačkih klubova.

Josip i Romano Bajlo započinju veslačku karijeru

1965. godine u članstvo kluba upisali su se Josip i Romano Bajlo, dva buduća veslačka diva, koji su više godina, u najtežim uvjetima življenja kluba, vrlo uspješno predstavljali zadarski veslački sport.
Pri koncu godine upravni je odbor uspio dobiti od Veslačkog saveza Hrvatske jedan dvojac bez kormilara. Taj je čamac bio namijenjen braći Bajlo, kada se nakon odsluženja vojnog roka u Splitu ponovno prihvate veslanja u Zadru.

Prvi nastup Zadrani su ove godine imali na Bledu 1. svibnja. Nastupili su omladinski osmerac, koji je diskvalificiran u finalnoj utrci i dvojac na pariće Gojko Kolega i Mladen Petričić koji je utrku završio peti. U svibnju je u Splitu uslijedio i drugi nastup te godine na kojem je osmerac Jadrana uvjerljivo pobijedio ispred Krke, Jadrana iz Rijeke i Gusara. U osmercu su veslali: Marko Klepac, Ivica  Crljenko, Lem Russo, Ivica Dundov, Boris Dukić, Joško Žuvanić, Zdravko Fain, Mladen Paleka i kormilar Zvonko Bakija.
U utrci samaca Gojko Kolega zauzeo je drugo mjesto, a četverac nije nastupio zbog kvara na čamcu.

Nakon regate u Splitu Jadranaši su nastupili i na XV. međunarodnoj Bledskoj regati sa osmercem, samcem i četvercem sa kormilarom. U finale su se plasirali samac(Gojko Kolega) i osmerac koji su zauzeli oboje peta mjesta.

Do konca godine ostao je još jedan nastup, i to na prvenstvu Jugoslavije za veslače pomladka u  Subotici početkom srpnja. Zadarski veslači nastupili su u samcu, četvercu sa kormilarom i u osmercu za veslače, te u dvojcu na pariće i četvercu sa kormilarom za veslačice. Skifist Gojko kolega zauzeo je peto mjesto, a osmerac šesto.
Veslačice Violeta Botaco i Božena Truntić su u dvojcu na pariće zauzele drugo mjesto dok su veslačice četverca Ljilana Morić, Luci Jerolimov, Gordana Dunatov, Zoja Dragić i kormilarka Violeta Botaco zauzele također drugo mjesto.

Nakon relativno plodnog rada minulih nekoliko godina nailazi 1966. godina i jedno razdoblje zastoja zbog nedostatka potrebnih financijskih sredstava za rad, dotrajalog plovnog parka, nedostatka stalnog trenera koji bi se profesionalno posvetio radu. Neki članovi uprave su također napustili klub zbog odlaska na novu dužnost izvan Zadra, a među njima i predsjenik kluba ing. Jakov Despot. Mladi trener  Ante Lovrović prestao je obavljati tu dužnost. Podučavanje veslača nastavili su Gojko Matulina i Srećko Pedišić, ali ne više sa onim žarom kao prethodnih godina. Upravni odbor zamolio je prof. Leonarda Bajla da uz asistenciju trenera Srećka Pedešića preuzme treniranje Josipa i Romana Bajla.

Težak ulazak u finale na Bledu

Sezona je za veslače Jadrana započela regatom na Bledu 1. svbnja koja je poslužila kao probna regata uoči Svjetskog prvenstva koje se trebalo održati na Bledu. Nastupili su seniorski dvojac bez kormilara Josip Žuvanić i Mladen Paleka koji nije ušao u finale, samac juniora Šime Stopfer koji isto nije uspio ući u finale i dvojac bez kormilara za juniore Ivica Crljenko i Ivica Dundov koji je u finalu osvojio treće mjesto. Veslač Jadrana Josip Bajlo nastupio je u reprezentativnom osmercu Jugoslavije koji je pobijedio na Bledskoj regati.

Nakon Bleda nastupilo se u Splitu gdje su dvojci bez kormilara za juniore i seniore osvojili druga mjesta,  a samac juniora Šime Stopfer prvo mjesto.

Slijedeći nastup Zadrana bio je u Sisku na prvenstvu Hrvatske 3. i 4. srpnja gdje su nastupili u disciplini samaca i dvojaca bez kormilara za juniore. Šime Stopfer u samcu je stigao treći, a dvojac Crljenko – Žuvanić četvrti.

Nakon prvenstva Hrvatske veslalo se još i na prvenstvu Jugoslavije u Jajcu. Nastupili su Šime Stopfer u samcu za juniore i osvojio drugo mjesto i dvojac bez kormilara Ivica Crljenko i Joško Žuvanić koji nije ušao u finale.

U ovoj godini najveća veslačka priredba na Svijetu,  drugo Svjetsko prvenstvo,  održana je na Bledu. U disciplini osmerca veslao je i član Jadrana Josip Bajlo.

Osvježenje među mladim članovima

1967. uprava je vodila računa da braća Josip i Romano Bajlo veslaju i dalje u odgovarajućem čamcu jer im postojeći ne odgovara. Naručeni čamci iz Istočnog Berlina nikako da stignu. Braća Bajlo marljivo su trenirali u jednom dosta dotrajalom čamcu domaće proizvodnje. Od ispravnih čamaca klub je raspolagao samo jednim skifom i jednim osmercem. Smanjio se broj aktivnih članova Jadrana, a u njihove prorijeđene redove ponovno se priključio Ivo Ivanković koji se vratio iz Zagreba. Njegov povratak u staru sredinu, kao i marljivi rad braće Bajlo, unijeli su određeno osvježenje među mlade veslače. Uprava je naručila dva čamca iz Istočnog Berlina koji su stigli u Zagreb sredinom studenog te ih je trebalo podignuti.
Prvi nastup braće Bajlo održan je  na Bledu 1. svibnja te godine na kojem su osvojili prvo mjesto u dvojcu bez kormilara, a nakon toga su nastupili na međunarodnoj regati u Sabaudiji(Italija) na kojoj su odustali zbog tehničkih problema sa čamcem.

Prvenstvo Hrvatske održano je 1967. u Bakru, a braća Bajlo osvojila su drugo mjesto iza kombinirane posade Zagreba i Sloge, a ispred Osijeka i Gusara. Nakon prvenstva Hrvatske  nastupili su još i na prvenstvu Jugoslavije u Jajcu gdje su također bili drugi, ponovno iza istog protivnika.

Godina braće Bajlo

Braća Josip i Romano Bajlo s kormilarom Pavlom GrdovićemBila je to godina u kojoj su samo braća Bajlo trenirali, veslali i nastupali. Čamac za nastupe braći Bajlo u većini je slučajeva klubu pozajmljivao Veslački klub Krka iz Šibenika, i to uoći nastupa. Početkom prosinca konačno su stigli naručeni čamci iz Istočnog Berlina, četverac sa kormilarom dobio je ime Voštarnica, a dvojac bez kormilara Jazine.

Godina 1968. je bila olimpijska, a braća Bajlo su ušla u najuži izbor za odlazak na Olimpijske igre u Meksiko, a osim braće Bajlo u klubu su ponovno počeli veslati juniori koji se služe novim četvercem.

Ove godine veslačku sezonu su otvorili braća Bajlo i Ivo Ivanković koji su nastupili 1. svibnja na Bledu. U tri čamca nastupili su olimpijski kandidati iz Zagreba, Zadra i Beograda, a Zadrani nakon problema sa puknutim veslom ipak uspijevaju doći na cilj drugi. Ivo Ivanković nastupio je u kombiniranom dvojcu na pariće i zauzeo četvrto mjesto.

 


Braća Josip i Romano Bajlo s kormilarom Pavlom Grdovićem


Nakon Bleda braća su nastupila na još jednoj kontrolnoj regati u Beogradu, a nakon toga uslijedio je nastup zadarskih veslača 15. i 16. lipnja u Duisburgu i Splitu. U Duisburgu su nastupili zadarski olimpijski kandidati, a u Splitu juniori sa skifistom Ivom Ivankovićem. U Duisburgu su braća Bajlo uspjela u dvojcu sa kormilarom ući u finale u konkurenciji 24 čamca i osvojiti peto mjesto.

Početkom srpnja u Splitu je održano prvenstvo Hrvatske na kojem je Ivo Ivanković osvojio treće mjesto u samcu seniora, a četverac juniora Ivica Peroš, Slavko Surić, Branko Skoblar i Ivica Musulin četvrto mjesto.

Braća Bajlo nisu nastupila u Splitu jer su sudjelovali na pripremama uoći posljednje provjere kandidata za Olimpijske igre na regati u Luzernu 13. i 14. srpnja.  No na regati u Luzernu nisu uspješno nastupili i nisu uspjeli ući u finalnu utrku.

Nakon Luzerna veslači su spremali za prvenstvo Jugoslavije na Bledu na kojemu su veslači Jadrana, braća Bajlo uvjerljivo pobjedili u utrci dvojca sa kormilarom

Nakon dugih priprema i kontrolnih regata odlučeno je da će na Olimpiske igre putovati samo jedan čamac i to četverac u kojem su trebala veslati braća Bajlo sa dva člana Veslačkog kluba Zagreb, no ta je odluka naknadno promijenjena i u Meksiko su putovali veslači Mornara i beogradskog Partizana.

Početkom drugog tjedna  travnja 1969. počelo je rušenje Veslačkog doma  zbog izgradnje prometnice na Branimirovoj obali. Klub je umjesto da počne izgradnju novog doma morao adaptirati jednu staru daščaru u koju su smjestili nekoliko čamaca. Od Zavoda za urbanizam klub je dobio određena sredstva za izgradnju novog doma ali je nedostajao još značajan dio sredstava. Posljednji sastanak upravnog odbora u staroj zgradi održan je 2. travnja.

Prvi nastup te godine bio je u Splitu, a nakon toga  na Bledu gdje su braća Bajlo u dvojcu bez kormilara osvojila prvo mjesto, a juniorski četverac sa kormilarom u sastavu Milo Colić, Zlatko Marin, Nedjeljko Šišeta i Ivica Musulin s kormilarem Pavlom Grdovićem četvrto.

Braća Bajlo u Lyonu

Nakon nastupa na Bledu braća Josip i Romano Bajlo sa svojim kormilarem Pavlom Grdovićem nastupili su 17. i 18. svibnja u Lyonu u Francuskoj na međunarodnoj regati. S njima su putovali njihov trener Srećko Pedišić i tajnik kluba Čedo Škorić. Osvojili su treće mjesto u finalu. Drugi nastup u inozemstvu ove godine uslijedio je početkom lipnja na međunarodnoj regati u Sabaudiji, gdje su osvojili šesto mjesto.

Na međunarodnoj regati na Bledu krajem lipnja Zadrani su nastupili u tri discipline. Uspjeli su u dvojcu sa kormilarom i četvercu juniora ući u finale, gdje je dvojac bio četvrti ali najbolji od svih jugoslavenskih ekipa, a četverac juniora u kojem su veslali Colić, Marin, Zrilić i Musulin peti.

Veslačka sezona ide kraju

Do kraja godine preostalo je nastupiti još na prvenstvu Jugoslavije na kojem se nastupilo u četvercu bez kormilara za juniore i dvojcu bez kormilara za seniore. Četverac nije uspio ući u finale, a dvojac je osvojio drugo mjesto.


- Kratka povijest veslanja u Zadru prije osnutka VK "Jadran" (1885 - 1910.)

- Veslački klub "Jadran"

 

- Veslački dom u Zadru

- Predsjednici i uprave Veslačkog kluba "Jadran" 1908. - 2020.

- Najveći sportski uspjesi i sudjelovanja na većim natjecanjima

- Popis veslača - osvajača medalja i sudionika na većim natjecanjima

- Popis trenera ''Jadrana'' od 1908. do 2020.

- Galerija slika kroz povijest ''Jadrana''

- Video arhiva utrka u kojima su sudjelovali veslači ''Jadrana''

- Povodom 100 obljetnice utemeljenja Veslačkog kluba Jadran Zadar