> Novosti iz veslanja

> Veslački klub Jadran

> Organizacija regata

> Obavijesti za članove


POVIJEST

 

Veslački klub "Jadran" - Novi uzlet Jadrana

1970. - 1980.


Gorući problemi

Baraka u kojoj su veslači boravili od 1969. do 1976.Nakon višegodišnje stanke u travnju 1970. održana je skupština. Bila je najavljena kao svečana jer se prije njezina početka trebao postaviti temeljni kamen novog Veslačkog doma, ali na skupštini se najviše raspravljalo o gorućim problemima kako što prije započeti gradnju doma i nabaviti novi čamac za potrebe vrhunskih veslača.


U novi upravni odbor izabrani su dr. Milan Vladović, za predsjednika, Čedo Škorić za tajnika, Ivan Hunek za blagajnika, Klaudije Stipčević za ekonoma. Ostali članovi upravnog odbora bili su: ing. Pavle Marušić, ing. Ivo Ivanković, kap. Mato Marlais, ing. Mladen Rendić, Zvonko Končurat, Gojko Matulina, Bruno Aras, Srećko Pedišić i Mladen Marcelić.


Prvi nastup te godine bio je u Splitu na kojem su od Zadrana najbolji bili braća Josip i Romano Bajlo koji su stigli prvi u utrci dvojaca bez kormilara za seniore.

 

Baraka u kojoj su veslači boravili od 1969. do 1976.


Bez vlastitog čamca

Nakon nastupa u Splitu nastupilo se na Bledu 2. i 3. svibnja gdje su naši veslači braća Bajlo veslali u posuđenom dvojcu sa kormilarom i zauzeli drugo mjesto od prijavljenih 12. posada. Nastupio je još dvojac bez kormilara juniora Milivoj Colić i Zdenko Zrilić koji se plasirao u finale i osvojio četvrto mjesto.

Nakon prvosvibanjske ragate na Bledu je krajem lipnja održana i međunarodna regata na kojoj su nastupila samo braća Bajlo u dvojcu sa kormilarem i ponovno zauzeli drugo mjesto iza posade Bugarske i ispred Mornara iz Splita od kojeg su izgubili na prethodnoj regati.

U Luzernu braća Bajlo nemaju sreće

Kada se u Vukovaru održavalo prvenstvo Hrvatske, u isto vrijeme u Luzernu se održavala velika međunarodna regata, a kako su braća Bajlo bili u sastavu reprezentacije nisu mogli nastupiti na prvenstvu Hrvatske. Na regati u Luzernu ipak nisu uspjeli zajedno sa kormilarom Pavlom Grdovićem ući u finale.

Prvenstvo Jugoslavije te godine održano je u Jajcu. Zadrani su nastupili samo u dvojcu sa kormilarem za seniore, a pobjednik te utrke ulazio je u sastav veslačke reprezentacije Jugoslavije koja će nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Kanadi. Obračun dvojaca Mornara i Jadrana koji je ove godine započet na Bledu uspješno je okončan u Jajcu u korist Zadrana. Zadarski veslači Josip i Romano Bajlo sa kormilarom Pavlom Grdovićem stigli su prvi. Osvajanje naslova prvaka  u najtežoj veslačkoj disciplini u godini kada su uvjeti za rad u klubi svedeni na minimum, kada je odgođena gradnja novog doma, kada je broj veslača sveden na desetak mladića od kojih svega tri natjecatelja,  došlo je u pravi trenutak da ohrabri sve u klubu.

Na Svjetskom prvenstvu u Kanadi puno problema

Nakon prvenstva u Jajcu braća Bajlo sa kormilarem Grdovićem određeni su za nastup na Svjetskom prvenstvu u Kanadi. Na prvenstvu je bilo puno problema jer je organizator obećao osigurati čamce za naše natjecatelje ali na kraju su dobili vrlo loš čamac koji je stigao samo dan prije prednatjecanja i naši veslači se nisu snašli u njemu te nisu ušli u finale.

O zadarskim veslačima samo najbolje

Braća Josip i Romano Bajlo, pobjednici na međunarodnoj regati na Bledu 1973.Rad je i u 1971. nastavljen u jednoj neuglednoj daščari na Branimirovoj obali. U njoj je bilo mjesta samo za nekoliko manjih čamaca, a u dograđenom dijelu samo za klupski kombibus. Sanitarnih uređaja nije bilo pa je i to jedan od razloga što je broj aktivnih članova sveden na minimum. Gradnja novog Veslačkog doma do daljneg se odlaže. Raniji nacrt, dar ing. Zvonka Bašića mjerodavni nisu prihvatili te je trebalo čekati na drugi nacrt koji će izraditi Zavod za arhitekturu Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Radom kluba rukovodio je upravni odbor u istom sastavu kao i godinu ranije. A ove je godine zbog prezauzetosti na svom radnom mjestu, dobrovoljne trenerske usluge prestao pružati klubu Srećko Pedišić.

Prvi nastup 1970. održan je u Splitu 11. travnja. Nastupile su samo dvije posade i to dvojac sa kormilarom za seniore braće Bajlo koji je pobijedio u svojoj utrci  i samac juniora Eduard Bajlo koji je stigao drugi.
Nakon nastupa u Splitu nastupilo se na Prvosvibanjskoj regati na Bledu gdje su također nastupili braća Bajlo sa kormilarom Grdovićem i pobijedili u utrci dvojca sa kormilarem i u utrci osmeraca koji su veslali sa veslačima Gusara i Garnizona JNA iz Splita. Na Bledu je još nastupio i samac juniora Eduard Bajlo i osvojio šesto mjesto.

U Pragu izvrsno drugo mjesto

Zadarski dvojac sa kormilarom nastupio je 12. i 13. lipnja u Pragu, a u isto vrijeme u Splitu je nastupio i skifist Eduard Bajlo i osvojio drugo mjesto. Braća Bajlo sa kormilarom Grdovićem u Pragu su na 97. međunarodnoj regati na rijeci Vltavi osvojili drugo mjesto.

Koncem lipnja zadarski veslači nastupili sa prvo u Rovinju na prvenstvu Hrvatske, a tjedan dana kasnije na Bledu na prvenstvu Jugoslavije. Na prvenstvu Hrvatske braća Bajlo su stigla prva, dok skifist Eduard Bajlo nije ušao u finale, a na prvenstvu Jugoslavije su braća Bajlo u dvojcu sa kormilarom stigla druga iza Garnizona JNA iz Splita. Nakon prvenstva na Bledu određena je veslačka reprezentacija Jugoslavije koja će nastupiti na prvenstvu Europe u Kopenhagenu. Braća Bajlo nastupiti će na prvenstvu u kombiniranom osmercu sa veslačima splitskog Gusara i Garnizona JNA iz Splita.


Braća Josip i Romano Bajlo s kormilarom Mladenom Grdovićem, nakon pobjede na međunarodnoj regati na Bledu
1973.


Aktivnosti u znaku Olimpijske godine

U godini 1972. veslači su se marljivo pripremali za nastup na Olimpijadi. Od Zadarskih veslača jedino su braća Bajlo imali izglede za nastup na Olimpijadi i to u kombiniranom osmercu. U uvjetima kada se u očekivanju boljih vremena odgodila gradnja novog doma, jedino su braća Bajlo i juniorski skifist Eduard Bajlo neumorno trenirali i nastupali dokazujući na taj način da veslačka aktivnost ipak nije posve zamrla.

Prvi nastup odrađen je u Splitu gdje su braća Bajlo nastupila, zbog toga što nisu imali adekvatan čamac, u kombiniranom osmercu sa veslačima Gusara i stigli prvi.

Nakon regate u Splitu, Jadran je nastupio još na regati u Rijeci kojom je obilježena 50 obljetnica svoga imenjaka Veslačkog kluba Jadran Rijeka.

Poslije te regate nastupilo se na Prvomajskoj regati na Bledu, a nastupili su braća Bajlo sa novim kormilarom Mladenom Grdovićem i osvojili uvjerljivo prvo mjesto u utrci dvojaca sa kormilarom te su stekli pravo nastupa na međunarodnoj regati u Mannheimu gdje su bili najbolje plasirana naša posada sa osvojenim petim mjestom.

Slijedila je međunarodna regata na Bledu koja nije bila kriterijska za Olimpijske igre na kojoj su Zadrani nastupili u dvojcu sa kormilarom sa braćom Bajlo, koji su osvojili treće mjesto i samcu juniora koji je veslao Eduard Bajlo i osvojio isto treće mjesto.

Desno: Romano i Josip Bajlo s kormilarom Mladenom Grdovićem

 

Potencijalni kandidati za Olimpijske igre morali su se dokazati na regati u Luzernu, a braća Bajlo nastupili su u osmercu zajedno sa veslačima Krke iz Šibenika i osvojili sedmo mjesto i tako zadovoljili za odlazak na Olimpijske igre u Munchen.

Mladi Eduard Bajlo opet iznenađuje

Do odlaska na Olimpijske igre trebalo je još nastupiti na prvenstvu Jugoslavije koje je održano u Beogradu.  Braća Bajlo su osvojila prvo mjesto u dvojcu sa kormilarom, a skifist Eduard Bajlo treće u juniorskom samcu.

Na Olimpijskim igrama u Munchenu osmerac sastavljen od veslača šibenske Krke i braće Josipa i Romana Bajla nažalost nije uspio ući u finalnu utrku

U novu godinu sa novim problemima

prof. Gojko MatulinaU godini 1973. upravni odbor kluba pokušao je rješiti niz otvorenih pitanja, a poglavito, na samom početku godine, problem kako usmjeriti rad u obuci novih veslača nakon tragične prerane smrti vrijednog člana upravnog odbora >> prof. Gojka Matuline, koji je još jedini od mlađeg naraštaja dobrovoljno radio na obuci mladih veslača i to u najtežim trenucima poslijeratnog postojanja. Ubio ga je učenik Srbin samo zato što je Gojko bio Hrvat.



prof. Gojko Matulina

Osobito je bio važan zaključak upravnog odbora da se angažira jedan veslački trener koji će u klubu, u prvo vrijeme, honorarno raditi sa aktivnim članstvom.
Prvi nastup ove godine zabilježen je 29. travnja na Prvosvibanjskoj regati na Bledu gdje su braća Bajlo sa kormilarom Mladenom Grdovićem pobijedila u utrci dvojaca sa kormilarom.

Braća Bajlo opet prvi na cilju

Nakon Bleda braća su nastupila na Međunarodnoj regati u Beogradu gdje su također stigli uvjerljivo prvi, te na međunarodnoj regati na Bledu gdje su opet pobijedili unatoč tome što im je čamac oštećen tokom transporta na Bled. Nakon što su pobijedili u sve tri ovogodišnje regate braća Bajlo su izabrana u reprezentaciju koja će nastupiti na Europskom prvenstvu u Moskvi ali su tamo zakazali i ispali u prednatjecanju.

Prvenstvo Jugoslavije te godine održano je u Šibeniku u povodu proslave 50 godina VK Krka. Zadrani su nastupili u dvojcu sa kormilarom sa braćom Bajlo i kormilarom Mladenom Grdovićem koji su osvojili prvo mjesto te skifistom Eduardom Bajlom koji nije ušao u finalnu utrku. Time je završena godina u kojoj su braća Bajlo pobijedila u svim domaćim natjecanjima na kojima su nastupili.

I u godini 1974. nastavilo se raditi u improviziranoj daščari iako je upravni odbor u više navrata u suradnji sa Građevnim poduzećem Jadran pokušao izgraditi barem prizemni dio budućeg veslačkog doma, no suradnja nažalost, nije urodila plodom.

bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbRomano i Josip Bajlo s kormilarom Mladenom Grdovićem



Na skupštini kluba u novi upravni odbor birani su Rudi Bašić, Mato Marlais, Ratko Dobre, Berislav Kraljev, Čedo Škorić, Ivan Hunek, Mario Colić, dr. Milan Vladović, Pavle Marušić, Tonko Lovrović, Zdravko Fain, Berislav Petrović, Bruno Aras i Mario Matulina. U nadzorni odbor izabrani su Ante Ivić, Mario Mikin i Vinko Grgurev. I ove godine nastupalo se sa malim brojem veslača, od kojih su se, kao i ranijih godina, isticali braća Josip i Romano Bajlo.

Prvi nastup Zadrana dosta kasno

Predstavnici "Maraske" predaju predstavnicima "Jadrana" dvojac sa kormilaromPrvi nastup te godine bio je dosta kasno 27. i 28.  travnja na Bledu. Nastupili su u dvojcu sa kormilarom braća Bajlo i kormilar Mladen Grdović i skifist Eduard Bajlo. Dvojac je pobijedio u svojoj utrci dok samac nije uspio ući u finale.

 


Nakon Bleda nastupilo se u Beogradu koji je bio kriterijska regata za potencijalne kandidate za reprezentaciju. Braća Bajlo koji su nastupili u novom dvojcu sa kormilarom koje je klubu darovala tvornica Maraska, sigurno su pobijedila u svojoj disciplini. Skifist Eduard Bajlo u konkurenciji 12 posada osvojio je sedmo mjesto.  

 

 



Predstavnici "Maraske" predaju predstavnicima "Jadrana" dvojac sa kormilarom



Međunarodna natjecanja

Poslije regate u Beogradu održana je  22. i 23. lipnja međunarodna regata na Bledu na kojoj su nastupila samo braća Bajlo i u finalnoj utrci u jakoj konkurenciji osvojila peto mjesto.
Prije nastupa na prvensvu Jugoslavije braća Bajlo još su nastupili na međunarodnoj regati u Sabaudiji(Italija) i u konkurenciji 13 posada osvojili peto mjesto.
U rujnu je u Beogradu održano prvenstvo Jugoslavije za seniore nakojem su Zadrani nastupili u dvojcu sa kormilarom i skifu. Dvojac je stigao drugi iza posade Gusara iz Splita, a samac Eduard Bajlo nije uspio ući u finale.

Još uvijek problemi sa Veslačkim domom

U siječnju 1975. održana je izvanredna skupština kluba na kojoj je uprava podnijela molbu Zajedničkom fondu sredstava mjesnog samodoprinosa da se iz fonda osiguraju sredstva za izgradnju novog Veslačkog doma , pošto je klub raspolagao sa svom potrebnom dokumentacijom za izradu doma.

Zadrani posustali

Prva regata te godine na kojoj se nastupilo bila je tradicionalna veslačka regata Kvarnera u Rijeci gdje su nastupila braća Bajlo te osvojila drugo mjesto iza posade riječkog Jadrana. Slijedeća regata bila je na Bledu na kojoj su braća Bajlo nastupila u dvojcu sa kormilarom i nakon niza godina nisu se uspjeli plasirati u finalnu utrku.

Koncem svibnja Zadrani Josip i Romano Bajlo s kormilarom Anđelkom Županom nastupili su, kao klupski sastav, na međunarodnoj regati u Sabaudiji(Italija) i osvojili drugo mjesto te tako popravili loš dojam sa regate na Bledu.

Braća Bajlo osvajaju srebro

Prvenstvo Jugoslavije za seniore održano je u Zatonu kod Šibenika 13. i 14. rujna, a na njemu je nastupila samo jedna zadarska posada, braća Bajlo sa kormilarom Županom. Braća su se pokušala domoći petog naslova prvaka u dvojcu sa kormilarom, no nisu uspjeli, pobijedila ih je mlada posada Jadrana iz Rijeke.

Na kraju 1975. godine braća Josip i Romano Bajlo prestala su se baviti natjecateljskim veslanjem. U listopadu te godine uprava je angažirala mlađeg brata Romana Bajla da u klubu honorarno radi kao trener. Iako su uvjeti bili vrlo loši, angažiranjem mladog trenera započeto je jedno novo razdoblje rada i uspjeha. Otkako se novi trener prihvatio dužnosti, 32 mladića redovito su dolazila na treninge i pripremala se za buduća natjecanja.

Napokon nova baraka i novi čamci

Mato Marlais, predsjednik ''Jadrana'' od 1973. do 1981Upravni odbor na čelu sa agilnim predsjednikom, kapetanom Matom Marlaisom poduzeo je konačno konkretne korake da se iz inozemstva naruči više čamaca, koji su u prvoj polovici 1976. stigli u Zadar. Osim te obnove čamaca izgrađena je i nova čvrsta baraka, većih dimenzija nego li stara daščara. U toj novoj baraci smješteni su svi klupski čamci, svlačionica, kancelarija, sanitarni čvor, čajna kuhinja i ostava za alat, a trebala je poslužiti svrsi do dovršenja izgradnje novog doma.

Prvi nastup predvođen trenerom Bajlom zadarski veslači su odradili 27. ožujka u Šbeniku. Nastupili su u četvercu sa kormilarom za juniore Nikica Volarević, Mladen Antišin, Boris Baraka, Nened Volarević i kormilar Damir Travaš koji je osvojio četvrto mjesto, zatim u samcu za juniore Donat Petricioli koji je osvojio četvrto mjesto i četverac sa kormilarom mlađih juniora Ivan Jončić, Feruccio Bajlo, Mišo Marlais, Robert Šerer i kormilar Anđelko Župan koji su na cilj stigli treći.

Nakon regate u Splitu nastupilo se na prvosvibanjskoj regati na Bledu u četvercima sa kormilarom mlađih juniora i juniora koji su zauzeli  četvrto odnosno osmo mjesto.

Prvenstvo Hrvatske održano je te godine u Varaždinu na jezeru Hidroelektrane Varaždin, a zadarski veslači su uspjeli ući u finalne utrke u disciplinama četverca sa kormilarom juniora i mlađih juniora te samca juniora.

Mato Marlais, predsjednik ''Jadrana'' od 1973. do 1981.

Pod vodstvom trenera Romana Bajla

Vodstvo puta i veslači s osvojenim odlijčjima na prvenstvu SFRJ u Jajcu 1977.Masovnost koja se u klubu počela graditi protekle godine nastavljena je i u 1977. godini. Prvi nastup uslijedio je u Splitu 17. travnja. Od sedam prijavljenih disciplina veslači Jadrana su  uspjeli pobijediti u njih pet.

Nakon uspjeha na prvoj regati kupa Dalmacije u Splitu uprava je odlučila da se nastupi na prvosvibanjskoj regati na Bledu. Zadarski veslači nastupili su u pet disciplina i to u četvercu sa kormilarom, dvojcu sa kormilarom, dvojcu na pariće za juniore te u četvercu sa kormilarom i samcu za mlađe juniore. Osim dvojca na pariće svi su uspjeli ući u finalne utrke. Četverac sa kormilarom u sastavu Jončić, Bajlo, Marlais, Šerer i kormilar I. Kačan uspio je pobijediti u finalnoj utrci, dok je četverac sa kormilarom juniora bio treći.

Prvenstvo Hrvatske održano je u Splitu. Zadarski veslači osvojili su četiri prva mjesta , u četvercu mlađih juniora(Jončić, Šerer, Marlais, Bajlo, korm. Kačan), samcu mlađih juniora(Branko Grdović), dvojcu na pariće juniora(Petricioli, D. Kotlar), dvojcu sa kormilarom za juniore(Baraba, Antišin i korm. Troskot), te jedno drugo mjesto u dvojcu bez kormilara za juniore i jedno treće u četvercu za mlađe juniore kao druga posada.

Vodstvo puta i veslači s osvojenim odličjima na prvenstvu SFRJ u Jajcu 1977.

Prvenstvo Jugoslavije održano je u Jajcu na Plivskom jezeru. Zadrani su nastupili u dvije discipline mlađih juniora i tri juniora. Prva mjesta osvojili su četverac sa kormilarom mlađih juniora Jončić, Šerer, Marlais, Bajlo i kormilar Kačan i izvrsni skifist Branko Grdović u samcu juniora.

Izvanredan nastup Zadrana na Osojskom jezeru.

1977. Zadarski veslači su po prvi puta nastupili na međunarodnoj regati na Osojskom jezeru(Ossiacher See) u austrijskom gradu Villachu ili po našem Beljaku. Po prvi puta nakon pauze od pet godina sastavljen je i osmerac mlađih juniora u sastavu Jončić, Šerer, Marlais, Bajlo, Maričić, Župan, Jurin, B. Kotlar s kormilarom I. Kačanom. koji je uvjerljivo pobijedio oba dva dana regate. Još su veslali juniorski samac koji je bio drugi, dvojac na pariće i sa kormilarom za juniore koji su bili treći.

Orkansko nevrijeme načinilo velike štete

1978. godina počela je sa velikom nesrećom. Vračajući se sa regate u Splitu koja nije održana zbog jakog juga,  veslače je na šibenskom mostu zadesila velika nesreća u kojoj im je uništeno sedam novih čamaca u trenutku kada je orkansko jugo prevrnulo prikolicu sa brodovima koju je vukao klupski kombi.

Nakon te nesreće veslači su ipak smogli snage i ipak nastavili sezonu, a prvi nastup bio je na regati u Limskom kanalu kod Rovinja gdje su osvojili tri prva, dva druga i tri treća mjesta.
Sljedeća regata na kojoj se nastupilo bila je prvomajska regata na Bledu na kojoj su veslači Jadrana nastupili s osam posada i svi se plasirali u finalne utrke. Pobjede su ostvarili četverac sa kormilarom mlađih juniora(Župan, Jurin, Kotlar, Maričić i kormilar Katalinić) i samac juniora Branko Grdović.

Nakon Bleda nastupilo se i u Splitu gdje su zadarski veslači ostvarili najviše pobjeda na regati i na omladinskom šesteroboju Njemačke, Čehoslovačke, Italije i Jugoslavije na Bledu gdje su zadarski veslači Rajko Jukić, Donat Petricioli, Branko Grdović i Danijel Kotlar osvojili brončanu medalju u četvercu na pariće juniora.

"Jadran" juriša na medalje

Juniorski četverac sa kormilarom Bajlo, Marlais, Šerer, Jončić i kormilar Katalinić u Zadru 1978.Prvenstvo Jugoslavije održano je u Beogradu. Jadran je nastupio sa četiri posade. Najveće iznenađenje bila je pobjeda osmerca juniora koji je pobjedio u konkurenciji deset posada. Osmerac je veslao u sastavu: Ivica Jončić, Robert Šerer, Feruccio Bajlo, Mišo Marlais, Vanja Maričić, Lolo Jurin, Bernardo Kotlar, Anđelko Župan i kormilar Robert Katalinić. Medalje su još osvojili četverac na pariće juniora(D: Kotlar, Petricioli, Jukić, Grdović),  sa drugim mjestom dvojac na pariće juniora (Kotlar, Jukić) treće i u samcu Branko Grdović također treće.

Nakon izbornih utrka juniorske repezentacije u Jajcu odlučeno je da na Svjetsko prvenstvo u četvercu sa kormilarom ide zadarska posada Bajlo, Marlais, Šerer, Jončić i kormilar Katalinić  i u dvojcu na pariće Branko Grdović sa veslačem Korane iz Karlovca Davorinom Katušinom.

Juniorski četverac sa kormilarom Bajlo, Marlais, Šerer, Jončić i kormilar Katalinić u Zadru 1978.


Zadarski četverac u žilavoj borbi

Četverac sa kormilarom juniora Bajlo, Marlais, Šerer, Jončić i kormilar Katalinić na SP u Beogradu 1978.Svjetsko prvenstvo juniora održano je u Beogradu, a četverac sa kormilarom koji su veslali zadarski veslači osvojio je šesto mjesto, a dvojac na pariće deveto mjesto

Nakon Svjetskog prvenstva veslači Jadrana nastupili su još na na regati u Rijeci, a nakon toga na regati u Villachu gdje su se sastavljale posade za Balkansko prvenstvo u Ankari. Odlučeno je da će osmerac veslati posada zadarskog Jadrana koju su činili Ivica Jončić, Freruccio Bajlo, Robert Šerer, Mišo Marlais, Vanja Maričić, Lolo Jurin, Bernard Kotlar, Anđelko Župan i kormilar Robert Katalinić. Za dvojac na pariće je izabran Branko Grdović sa veslačem Korane iz Karlovca Davorinom Katušinom.

Četverac sa kormilarom juniora Bajlo, Marlais, Šerer, Jončić i kormilar Katalinić na SP u Beogradu 1978.


Između te dvije regate održano je seniorsko prvenstvo Jugoslavije na Bledu na kojem je sedamnaestogodišnji Branko Grdović veslajući u disciplini samaca lakih seniora osvojio prvo mjesto.

Slavni zadarski osmerac

Juniorski osmerac, prvak Balkana, Anđelko Župan, Bernard Kotlar, Lolo Jurin, Vanja Maričić, Feruccio Bajlo, Mišo Marlais, Robert Šerer, Ivica Jončić i kormilar Robert Katalinić u Ankari 1978.Na prvenstvu Balkana zadarski osmerac je oduševio svojim veslanjem te uvjerljivo pobijedio, a dvojac na pariće osvojio drugo mjesto.

Tom pobjedom veslači Jadrana proglašeni su evidentnim kandidatima za sve juniorske nastupe u osmercu na nivou reprezentacije u idućoj godini.

 

 

 

 


Juniorski osmerac, prvak Balkana, Anđelko Župan, Bernard Kotlar, Lolo Jurin, Vanja Maričić, Feruccio Bajlo, Mišo Marlais, Robert Šerer, Ivica Jončić i kormilar Robert Katalinić u Ankari 1978.

Napokon se gradi novi Veslački dom

Početak gradnje Veslačkog domaGodine 1979. započela je gradnja novog Veslačkog doma u Jazinama koji će sadržavati društvene prostorije i upravu, zatim garderobe sa tuševima i sanitarnim čvorom te veslaonu, dvoranu za vježbanje i spremište čamaca.

Sezona je počela nastupom u Splitu na kojoj su Zadrani nastupili sa pet posada i osvojili pet prvih mjesta u četvercu sa i bez kormilara za juniore, osmercu za juniore i mlađe juniore te samcu juniora.

 

Početak gradnje Veslačkog doma

Pripreme za novo juniorsko prvenstvo

Trener zadarskih veslača Romano Bajlo izabran je u savezni stručni štab, a prošlogodišnji osmerac i skifist Grdović potvrđeni su kao evidentni kandidati za nastup u Moskvi na Svjetskom prvenstvu za juniore.

Trijumf Zadrana na Bledu, u Splitu, Brnu...

Rajko Jukić i Branko GrdovićTrijumfalan je bio nastup zadarskih veslača na regati na Bledu. Devet prvih mjesta u devet nastupa! Na Prvomajskoj regati na Bledu,  Jadran je, bez konkurencije, proglašen najuspješnijom ekipom.

Taj trijumf ostvarili su četverac sa kormilarom juniora(Marlais, Bajlo, Šerer, Jončić i korm Županović), dvojac na pariće juniora Jukić i Grdović, četverac bez kormilara juniora(Župan, Jurin, Kotlar i Maričić), četverac na pariće juniora(Jukić, Barešić, Šušberić i Grdović), osmerac juniora(Župan, Kotlar, Jurin, Maričić, Marlais, Bajlo, Šerer, Jončić i korm. Katalinić), osmerac mlađih juniora(Travaš, Žorž, Marušić, Smoljan, Ramov, Pavlaković, Bjelanović, Kačan i kormilar Katalinić), dvojac bez kormilara juniora Šerer i Jončić, samac juniora Branko Grdović i na kraju dvojac sa kormilarom juniora Marlais i Bajlo sa kormilarem Županovićem.

Prije međunarodne regate u Brnu, nastupilo se još i na regati u Splitu gdje su osvojili osam prvih mjesta.



Rajko Jukić i Branko Grdović


Osmerac juniora, prvak Jugoslavije 1979., u Jajcu - Ivica Jončić, Robert Šerer, Feruccio Bajlo, Mišo Marlais,Vanja Maričić, Lolo Jurin, Bernard Kotlar, Anđelko Župan i kormilar Robert Katalinić, s trenerom Romanom Bajlom Na međunarodnoj regati u Brnu Zadrani su nastupili sa tri posade, u samcu juniora u kojem je nastupio Branko Grdović i osvojio prvo mjesto, osmercu juniora koji su veslali Župan, Kotlar, Jurin, Maričić, Marlais, Bajlo, Šerer, Jončić i korm. Katalinić i također osvojili prvo mjesto i četvercu sa kormilarom juniora koji je stigao drugi.

Poslije Brna nastupilo se i u Villachu gdje je održan peteromeč juniorskih reprezentacija Njemačke, Nizozemske, Italije, Austrije i Jugoslavije. Zadrani su nastupili u osmercu reprezentacije i osvojili drugo mjesto.

 


Osmerac juniora, prvak Jugoslavije 1979., u Jajcu - Ivica Jončić, Robert Šerer, Feruccio Bajlo, Mišo Marlais,Vanja Maričić, Lolo Jurin, Bernard Kotlar, Anđelko Župan i kormilar Robert Katalinić, s trenerom Romanom Bajlom

Pet pobjeda Zadrana na prvenstvu Hrvatske

Branko Grdović u Zadru 1979.Prvenstvo Hrvatske 1979. održano je u Zatonu kod Šibenika, a zadarski veslači slavili su pet pobjeda u konkurenciji juniora. Pobjede su ostvarili četverac sa kormilarom za juniore(Bajlo, Marlais, Kotlar, Župan s kormilarom Babačićem, dvojac na pariće juniora Jukić i Šušberić, samcu juniora Branko Grdović, četvercu bez kormilara za juniore(Jončić, Šerer, Jurin i Maričić) i osmercu juniora (Jončić, Šerer, Bajlo, Marlais, Maričić, Jurin, Kotlar, Župan i kormilar Katalinić.

Na prvenstvu Jugoslavije za juniore te godine održanom na Plivskom jezeru u Jajcu Jadran je osvojio najviše prvih mjesta.

Naslov prvaka osvojili su: četverac sa kormilarom(Ivica Jončić, Robert Šerer, Mišo Marlais, Feruccio Bajlo, korm. Dino Babačić, samac(Branko Grdović), dvojac na pariće(Rajko Jukić i Đorđe Šušberić) i osmerac(Ivica Jončić, Robert Šerer, Feruccio Bajlo, Mišo Marlais,Vanja Maričić, Lolo Jurin, Bernard Kotlar, Anđelko Župan i kormilar Robert Katalinić). U seniorskoj konkurenciji Branko Grdović osvojio je naslov prvaka u kategoriji lakih samaca, a juniorski osmerac osvojio je četvrto mjesto veslajući u seniorskoj konkurenciji.


Branko Grdović u Zadru 1979.


Zadrani u Moskvi uzalud taktiziraju

Trener Romano Bajlo, predsjednik ''Jadrana'' Mato Marlais i Branko Grdović na SP na Bledu 1979Na svjetskom prvenstvu juniora održanom u Moskvi glavninu reprezentacije sačinjavali su veslači Jadrana, koji su nastupili u osmercu, samcu i dvojcu na pariće.

Osmerac su veslali: Ivica Jončić, Robert Šerer, Feruccio Bajlo, Mišo Marlais, Vanja Maričić, Lolo Jurin, Bernard Kotlar, Anđelko Župan i kormilar Robert Katalinić.

Nažalost, zadarska posada je u finalu nastupila oslabljena nakon bolesti jednog  od ključnih veslača, Feruccia Bajla i na kraju osvojila šesto mjesto.

Dvojac na pariće koji su veslali Rajko Jukić i Enzo Kocijančić iz Izole natjecanje je završio na vrlo dobrom četvrtom mjestu, a skifist Grdović je u malom finalu stigao treći odnosno deseti ukupno.

1979. godinu završiti ćemo uspjehom Branka Grdovića koji je nastupio na 8. Svjetskom prvenstvu koje se održalo na Bledu u disciplini lakih seniora. Bio je najmlađi među petnaestoricom natjecatelja i zauzeo četvrto mjesto u malom finalu, odnosno 10 ukupno.


Trener Romano Bajlo, predsjednik ''Jadrana'' Mato Marlais i Branko Grdović na SP na Bledu 1979.


- Kratka povijest veslanja u Zadru prije osnutka VK "Jadran" (1885 - 1910.)

- Veslački klub "Jadran"

 

- Veslački dom u Zadru

- Predsjednici i uprave Veslačkog kluba "Jadran" 1908. - 2020.

- Najveći sportski uspjesi i sudjelovanja na većim natjecanjima

- Popis veslača - osvajača medalja i sudionika na većim natjecanjima

- Popis trenera ''Jadrana'' od 1908. do 2020.

- Galerija slika kroz povijest ''Jadrana''

- Video arhiva utrka u kojima su sudjelovali veslači ''Jadrana''

- Povodom 100 obljetnice utemeljenja Veslačkog kluba Jadran Zadar