> Novosti iz veslanja

> Veslački klub Jadran

> Organizacija regata

> Obavijesti za članove

 
IN MEMORIAM
Milivoj Mita Boranić (1928 - 2019.)

15. travnja 2019. Piše: Petar Milin |
U Šibeniku je u 91 godini života preminuo Milivoj Boranić, istaknuti hrvatski trener koji je ostavio veliki trag i u Veslačkom klubu Jadran, gdje je djelovao od 1952. godine pa sve do kraja 1960. godine. Iako je tokom svoje karijere bio ponajprije vezan za šibensku Krku, u Jadranu je bio iznimno cijenjen i poštovan od strane veslača i članova kluba, a jedno vrijeme bio je i član Upravnog odbora te tajnik kluba.

Rođen je u Zagrebu 29. srpnja 1928. Pučku školu i gimnaziju završio je u Šibeniku, a Fakultet za fizičku kulturu u Zagrebu i Beogradu. Športom se počeo u Šibeniku gdje se bavio veslanjem, atletikom, vaterpolom, rukometom i košarkom.

Godine 1946. osvojio je kao član juniorskog osmerca VK Krke prvo mjesto na državnom prvenstvu, a 1948. i seniorski naslov prvaka Jugoslavije.

U Zadar je došao 1952. kao profesor tjelesnog odgoja u Gimnaziji i Ekonomskoj školi, a bio je košarkaš te trener u Veslačkom klubu Jadran gdje je trenirao postave juniorskog i ženskog osmerca s kojima je 1954. i 1955. osvojio i naslove državnih prvaka.

Treniranje veslačke reprezentacije Egipta preuzeo je 1960. koju je vodio do 1969. potom 1991. do 1993. i 1996. do 1999. Na Mediteranskim igrama u Napulju 1963. kao trener veslača Egipta osvojio je dvije srebrne i dvije brončane medalje s različitim posadama. U tom je razdoblju bio s veslačkom reprezentacijom Egipta na Olimpijskim igrama 1964. u Tokyu i 1968. u Ciudad Mexicu. Godine 1970. i 1971. trenirao je veslačku reprezentaciju Turske.

U Šibenik se vratio 1971. i preuzeo je treniranje veslačkog osmerca VK Krke i ujedno je bio izbornik veslačke reprezentacije Jugoslavije. Bio je sudionik Olimpijskim igrama u Münchenu 1972. gdje je bio trener kombiniranom osmercu sastavljenom od veslača VK Krke iz Šibenika i VK Jadran iz Zadra. Godine 1973. i 1974. ponovno je trener reprezentacije Turske.

Od 1975. do 1984. bio je izbornik veslačke reprezentacije Jugoslavije i trener veslača VK Krke s kojima je osvojio desetak naslova državnih prvaka u različitim veslačkim disciplinama.

Šjor Mita prisustvovao je 2008. godine proslavi 110 obljetnice osnutka Veslačkog klub Jadran, a njegov zadnji posjet Veslačkom klubu Jadran bio je prije nekoliko godina, kada je kao gost, prisustvovao na tradicionalnoj regati osmeraca Jadranov veslački dvoboj, koji se održava svake godine krajem kolovoza u Jazinama.

Sahrana Milivoja Boranića biti će u utorak, 16. travnja u 14 sati na groblju Kvanj u Šibeniku.

U ime Veslačkog kluba Jadran izražavamo najdublju sućut obitelji.

Milivoj Boranić(prvi s lijeva u gornjem redu) u društvu trenera Ante Ivića, tajnika Čede Škorića te kormilara Željka Motušića sredinom pedesetih godina u Zadru

Na proslavi 100 obljetnice Veslačkog kluba Jadran Zadar, 2008. godine. (drugi s desna)

 

Podijeli na Facebook

 

ARHIVA

6. Regata Kupa Dalmacije - Split
Međunarodna regata - Villach
Svjetsko prvenstvo juniora- Trakai
Hrvatsko veslačko prvenstvo - Zagreb
5. Regata Kupa Dalmacije - Kaštela
Međunarodna regata - Bled
Jumbo regata - Zagreb
4. Regata Kupa Dalmacije - Makarska
Europsko prvenstvo juniora - Krefeld
Međunarodna juniorska regata - Munchen
Hrvatsko veslačko prvenstvo za seniore
3. Regata Kupa Dalmacije - Dubrovnik
Croatia open - Zagreb
1. Regata Kupa Dalmacije - Split
2. Regata Kupa Dalmacije - Šibenik
Daljinska regata - Zagreb
Croatia indoor - Rijeka
Otvoreno prvenstvo Zagreba - E6km
Zimske pripreme - Šibenik

>>> ARHIVA