> Novosti iz veslanja

> Veslački klub Jadran

> Organizacija regata

> Obavijesti za članove

 




JADRANOV VESLAČKI DVOBOJ OSMERACA
Festival veslanja pod reflektorima

18. kolovoza 2018. Piše: Petar Milin |




Veslački klub Jadran sedmu godinu za redom organizirao je veslačku regatu osmeraca u uvali Jazine. Regata je jedinstvena po tome sto se održava pod svjetlima reflektora, te je jedina noćna veslačka utrka u Hrvatskoj.

Nakon prošlogodišnje utrke, koja je također održana djelomično u noćnom terminu, satnica je za ovu regatu pomaknuta još dublje u noć, pa je većina utrka ovaj puta održana pod svjetlima reflektora, što je dalo dodatnu atraktivnost.

Na sprinterskoj dionici staze duljine 500 metara, od dna uvale Jazine do mosta, nastupilo je ukupno sedamnaest posada osmeraca u otvorenoj i veteranskoj kategoriji, a odveslano je deset utrka među kojima nije falilo rezultatske neizvjesnosti. Međutim, primarni cilj regate je bio druženje i promocija veslanja na najbolji način koji veslanje može ponuditi, a to je kraljevska disciplina osmerca.

Valja naglasiti da je Veslački klub Jadran nastupio na regati sa osmercem veslačica. U otvorenoj kategoriji veslale su Laura Antičević, Ela Žuvanić, Iva Karačić, Maris Milin, Margita Andrić, Elizabeta Stipanov, Natali Pera zajedno s veslačicom splitskog Mornara Brankom Murat i pobijedile veslačice Mladosti iz Zagreba. Lijepo je bilo vidjeti ponovno zadarski osmerac nakon pune 62 godine kako vesla u Jazinama. Podsjetimo, veslačice Jadrana bile su seniorske prvakinje bivše Jugoslavije 1955. godine, a 1956. godine osvojile su drugo mjesto.

U muškoj otvorenoj kategoriji pobijedio je također Jadran ispred Veslačkog kluba Zagreb. Veslali su Josip Banović, Andreas Vaško, Marko Dragičević, Mihovil Bogatić, Stipe Vujević, Dominik Cimera, Ivan Grancarić i Tonči Bezinović.

U dvoboju veterana Jadrana bolja je bila posada u kojoj su veslali Frane Kalcina, Marin i Branko Begović, Josip Stojčević, Oliver Martinov, Vanja Bušić, Filip Lerga i Mate Čulina.

Veslači Jadrana najbolji su bili i u kategoriji veterana B gdje su veslali Branimir Vujević, Marko Dragičević, Vjekoslav Bobić, Karlo Bilić, Petar Milin, Franck Monasterio, Joško Matulić i Stipe Čiklić.

Svim posadama uspješno su kormilarili Dominik Ferjančić i Filip Mijić.

Regata je ove godine protekla je u znaku obilježavanja 110 obljetnice osnutka Veslačkog kluba Jadran, najstarijeg djelatnog sportskog društva u Gradu Zadru i prvog osnovanog hrvatskog veslačkog kluba na Jadranskom moru.

> Foto galerija


Pobjednici u otvorenoj kategoriji - veslači Jadrana Josip Banović, Andreas Vaško, Marko Dragičević, Mihovil Bogatić, Stipe Vujević, Dominik Cimera, Ivan Grancarić i Tonči Bezinović

Pobjednice u otvorenoj kategoriji - veslačice Jadrana Laura Antičević, Ela Žuvanić, Iva Karačić, Maris Milin, Margita Andrić, Elizabeta Stipanov, Natali Pera zajedno s veslačicom splitskog Mornara Brankom Murat

Najbrži u kategorji veterana - osmerac Jadrana Frane Kalcina, Marin i Branko Begović, Josip Stojčević, Oliver Martinov, Vanja Bušić, Filip Lerga i Mate Čulina

 

_________________________________________

O utrci Jadranov veslački dvoboj osmeraca:

Čitava utrka je osmišljena kao festival veslanja, a osmerac, kao najatraktivnija disciplina u veslanju ima veliku tradiciju u povijesti zadarskog veslanja.

Veslački klub Jadran, kao najstarije djelatno sportsko društvo u Gradu Zadru,  baštinik je tradicije organiziranog veslanja u Zadru već više jednog stoljeća, točnije od 1908. godine. Zadarski veslači osvojili su dvije brončane olimpijske medalje, i to u osmercu u Parizu 1924. i Branimir Vujević 2000. u Sidneyu.

Bilo je velikih uspjeha i na domaćim natjecanjima, gdje je osvojeno više od 60 naslova prvaka države u disciplini osmerca u kategorijama od juniora do seniora. Upravo zbog ovih činjenica odlučili smo organizirati natjecanje osmeraca ovdje u Jazinama kako bi prikazali našim sugrađanima veslanje u svojem najatraktivnijem izdanju ili kako ga u veslanju nazivaju kraljevskoj disciplini.

PODACI O REGATI

  • Tip regate: sprint dvobojska regata
  • Start u početku uvale Jazine, cilj na mostu
  • Duljina staze: 500m – oko 1 minutu i 20 sekundi
  • Početak u 18:00 sati, završetak oko 21:30 sati
  • Nastupiti će ukupno 17 posada osmeraca
  • U utrkama će nastupiti i veslači veterani koji su nastupali na OI i SP

PODACI o osmercu

Duljina: oko 19m
Masa: 96 kg
Brzina: u utrci oko 25 km/h - 12 kt

Web stranica regate: http://www.vk-jadran.hr/veslacki_dvoboj_osmeraca

Facebook: https://www.facebook.com/Jadran-Rowing-Match-RACE

 

Podijeli na Facebook

 

ARHIVA

6. Regata Kupa Dalmacije - Split
Međunarodna regata - Villach
Svjetsko prvenstvo juniora- Trakai
Hrvatsko veslačko prvenstvo - Zagreb
5. Regata Kupa Dalmacije - Kaštela
1. Regata Kupa Dalmacije - Split
2. Regata Kupa Dalmacije - Šibenik
Daljinska regata - Zagreb
Croatia indoor - Rijeka
Otvoreno prvenstvo Zagreba - E6km
Zimske pripreme - Šibenik

>>> ARHIVA