> Novosti iz veslanja

> Veslački klub Jadran

> Organizacija regata

> Obavijesti za članove

 




PREGLED SEZONE 2014.
Josip Banović i Filip Pedić obilježili uspješnu sezonu Jadrana

23. prosinca 2014. Piše: Petar Milin |




Sezona 2014. biti će upamćena kao jedna od najuspješnijih u posljednjih desetak godina, a posebno po uspjesima dvojice juniorskih veslača, Filipa Pedića i Josipa Banovića, koji su ostvarili niz vrhunskih rezultata na međunarodnoj i hrvatskoj veslačkoj sceni.

Dvije brončane medalje osvojene na Europskom te Svjetskom prvenstvu u četvercu bez kormilara zajedno s veslačima kaštelanske Marine Bernardom Samardžićem i Tonijem Čavkom te četiri osvojena naslova prvaka Hrvatske, tri u juniorskom te jedan u seniorskom uzrastu, rezultati su vrijedni poštovanja. Nadamo se da će i u seniorskoj kategoriji nastaviti istim putem.

Hrvatsko veslačko prvenstvo održano u Zagrebu bila je kruna ovogodišnje sezone. Osvojeno je ukupno šest naslova prvaka Hrvatske u seniorskoj i juniorskoj kategoriji te još dvije srebrne i dvije brončane medalje u seniorskoj i kadetskoj kategoriji. Ostvarena je i ukupna pobjeda u juniorskoj kategoriji dok je u ukupnom poretku na Hrvatskom veslačkog prvenstvu zauzeto treće mjesto iza zagrebačke Mladosti i osječkog Iktusa. Među veslačima istiću se, uz već navedene juniore, Matija Milin i Andreas Vaško s po tri naslova prvaka u juniorskoj kategoriji te Leon Mikulić i Luka Smirčić s po dva naslova u mlađe juniorskoj kategoriji.

Ovogodišnja seniorska sezona obilježena je nastupom na Svjetskom prvenstvu seniora do 23 godine u Vareseu. Unatoč vrlo dobrom veslanju finale, u kojem bi se zasigurno borili za jednu od medalja, je izmaklo za 28 stotinki sekunde pa su Luka Baričević i Mile Čakarun zauzeli sedmo mjesto u četvercu bez kormilara zajedno s veslačima pulske Istre. Prije nastupa na SP seniora U23 u Vareseu, Luka i Mile imali su i zapažen nastup na međunarodnoj regati na Bledu gdje su osvojili prvo mjesto u četvercu bez kormilara.

Uz nastup na SP seniora do 23 godine, Luka Baričević osvojio je, u svojoj prvoj seniorskoj sezoni, i drugo mjesto u samcu na Hrvatskom veslačkom prvenstvu. Vrijedno spomena je i osvajanje brončane medalje Marina Begovića na Europskim Sveučilišnim igrama u Rotterdamu, a uz to nastupio je i na Europskom seniorskom prvenstvu u Beogradu ali bez zapaženog rezultata.

Bila je ovo i prva sezona ženskog veslanja u Jadranu nakon gotovo pola stoljeća izbivanja s regatnih staza. Krenulo se od samog početka, upisom cura u Školu veslanja, obukom i nastupima na prvim regatama u proljeće. Završilo je osvajanjem medalje na Hrvatskom veslačkom prvenstvu nakon punih 49 godina.

Od ostalih događanja u klupskom životu valja istaknuti još jednu vrhunski organiziranu regatu osmeraca u Zadru, koja postaje sve snažnija, organizaciju regate MINI Kupa Dalmacije za kadete, koja je također uspješno organizirana, te nabavku novog samca marke Empacher vrijednog 11 000 eura.

Rezultatima ove godine stvoreni su dobri temelji za nastavak kvalitetnih rezultata i u sljedećoj sezoni, a kako je sljedeća sezona predolimpijska, rezultati seniorskih veslača sigurno će biti u prvom planu. Naravno, i juniorski veslači imati će svoju šansu izboriti svoje mjesto u posadama hrvatske veslačke izborne vrste na Europskom i Svjetskom prvenstvu.

 

--> bilten pregled sezone 2014. (flash, 8,75MB)

 

Podijeli na Facebook

 

ARHIVA

Hrvatsko veslačko prvenstvo - juniori
Svjetsko juniorsko prvenstvo - Hamburg
Svjetsko prvenstvo seniora do 23 godine
5. Regata Kupa Dalmacije - Kaštela
59. Međunarodna
regata - Bled

Jumbova regata
Europsko prvenstvo seniora - Beograd
Europsko prvenstvo juniora - Hazewinkel
4. Regata Kupa Dalmacije - Makarska
Međunarodna juniorska regata - Munchen
Međunarodna regata - Beograd
Hrvatsko veslačko prvenstvo - seniori
Intercity regata - Zagreb
Croatia open
3. Regata Kupa Dalmacije - Dubrovnik
Otvoreno prvenstvo Zagreba
2. Regata Kupa Dalmacije - Šibenik
Daljinska regata - Zagreb
1. Regata Kupa Dalmacije - Split

>>> ARHIVA