> Novosti iz veslanja

> Veslački klub Jadran

> Organizacija regata

> Obavijesti za članove

 




100 godina HVK GUSAR SPLIT
Jadran čestitao Gusaru na jubileju

3. svibnja 2014. Piše: Petar Milin |




Na primanju za klubove povodom proslave 100 godina Hrvatskog veslačkog kluba Gusar iz Splita sudjelovalo je i izaslanstvo Veslačkog kluba Jadran predvođeno predsjednikom Klaudijom Stipčevićem.

Uz čestitke na jubileju, predavajući kao poklon sliku s motivom Pet bunara, jednog od simbola Zadra, predsjedniku Gusara Mirku Ivančiću, predsjednik Jadrana podsjetio je prisutne na povijesnu povezanost Jadrana i Gusara kroz dolazak zadarskih veslača i djelatnika u Split 1921. godine kojim su dijelom pripomogli u onome što je Gusar postigao u proteklih stotinu godina.

Gusar kao institucija splitskog i hrvatskog sporta, naš najtrofejniji veslački klub čiji značaj prelazi hrvatske granice obilježava nizom događaja stotinu godina postojanja, a ovom prilikom održana je međunarodna utrka studentskih osmeraca na kojoj su nastupila i svjetski poznata engleska sveučilišta Oxford i Cambridge.

Od najznačajnih uspjeha Gusara izdvajaju se četiri olimpijska odličja među kojima zlatna olimpijska medalja četverca bez kormilara iz Helsinkija 1952., šest medalja sa svjetskih prvenstava, među kojima zlatna iz Indianapolisa 1994. u dvojcu s kormilarom, zatim četiri medalje s europskih prvenstva među kojima i zlatna iz Beograda 1932. u osmercu i ona u kojoj su sudjelovali i zadarski veslači braća Andro i Duško Žeželj koji su došli u Split nakod dolaska talijanske vlasti u Zadar i privremenog prestanka djelovanja Jadrana, srebrna, također u osmercu osvojena u mađarskom Bydgosczu 1929.

 

Podijeli na Facebook

 

ARHIVA

Međunarodna regata - Beograd
Hrvatsko veslačko prvenstvo - seniori
Intercity regata - Zagreb
Croatia open
3. Regata Kupa Dalmacije - Dubrovnik
Otvoreno prvenstvo Zagreba
2. Regata Kupa Dalmacije - Šibenik
Daljinska regata - Zagreb
1. Regata Kupa Dalmacije - Split
Proljetne pripreme - Zaton

>>> ARHIVA