> Novosti iz veslanja

> Veslački klub Jadran

> Organizacija regata

> Obavijesti za članove

 




VREMEPLOV - OLIMPIJSKE IGRE PARIZ 1924
90 godina od prve zadarske veslačke olimpijske medalje

17. srpnja 2014. Piše: Petar Milin |




Prošlo je točno devedeset godina od osvajanja prve zadarske veslačke olimpijske medalje. Osmerac zadarske Diadore osvojio je 17. srpnja 1924. na rijeci Seini u Parizu brončanu medalju na Olimpijskim igrama. Bila je to ujedno i prva zadarska olimpijska medalja u povijesti, a i prvi značajniji veslački uspjeh na našim prostorima.

U prednatjecanju osmerac Diadore zauzima prvo mjesto ispred posade Australije koja do tada nije bila pobijeđena pune četiri godine, a u finalu osvajaju treće mjesto i brončanu medalju iza posada Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.

Po tadašnjem sistemu natjecanja u finalu je bilo mjesta za samo četiri posade pa su iz tri eliminacijske skupine samo pobjednici ulazili u finale te je još jedno mjesto u finalu bilo rezervirano za pobjednika popravne utrke odnosno kako se to u veslanju popularno naziva - repasaža.

Posadu su činili ovi Zadrani: Pietro Ivanov (Petar Ivanov - kasnije trener u šibenskoj Krki), zatim tri brata Katalinić: Simeone Catalinich, Antonio Catalinich i Francesco Catalinich, Bruno Sorich, Vittorio Gliubich, Giuseppe Crivelli, Carlo Toniatti i kormilar Latino Galasso. Kako je tada Zadar bio pod talijanskom upravom, predstavljali su kraljevinu Italiju iako su većinom, što je vidljivo iz njihovih prezimena, bili hrvatskog podrijetla.

Osmerac zadarske ''Diadore'' nastupio je na Olimpijskim igrama u Parizu 1924. i osvojio brončanu medalju iza posada SAD-a i Kanade. Koliko je tada zadarsko veslanje bilo snažno svjedoči i činjenica da je isti osmerac, s nešto izmjenjenom posadom, prethodne dvije godine bio prvak Europe, 1923. na jezeru Como u Italiji, a 1922. srebrni na prvenstvu Europe u španjolskoj Barceloni. Svi koji se razumiju u veslanje znati će što znači kada jedna posada sastavljena isključivo od veslača istog kluba ostvaruje ovako velike rezultate, a upravo ta činjenica govori koliko je Diadora bila veliki klub.

Nažalost, veliki klub je nestao u vihoru Drugog svjetskog rata kada je njihov dom stradao u bombardiranju Zadra. Još i danas su vidljivi ostaci kluba odnosno ostataka stupova na kojima je stajao, u moru nasuprot bivše tvornice Maraska.

Sreća u nesreći je bila, da je veliki dio brodova zadarske Diadore bio smješten u magazinu odnosno skladištu tvornice likera obitelji Vlahov u Vruljici tokom savezničkog bombardiranja Zadra, pa je tako 1947. godine od tamo izvučeno nekoliko brodova čime se pokrenula obnova veslačkog sporta u porušenom Zadru odnosno tim je brodovima obnovljen i Veslački klub Jadran.

U američkom osmercu i Rockefeller

Zanimljivo je da je u tadašnjem pobjedničkom osmercu Sjedinjenih Američkih država nastupio i jedan član poznate američke obitelji Rockefeller koji je kasnije postao predsjednik jedne od najvećih svjetskih financijskih institucija Citigroupa.

James Stillman Rockefeller doživio je duboku starost i umro u 102 godini 10. kolovoza 2004. u Greenwichu, savezna država Connecticut. Prije smrti bio je najstariji živući američki olimpijski pobjednik.

Medalja koju je osvojio jedan od zadarskih veslača na Olimpijskim igrama u Parizu 1924.Medalja koju je osvojio jedan od zadarskih veslača na Olimpijskim igrama u Parizu 1924.

 

 

 

> Rezultati natjecanja

 

Podijeli na Facebook

 

ARHIVA

5. Regata Kupa Dalmacije - Kaštela
59. Međunarodna
regata - Bled

Jumbova regata
Europsko prvenstvo seniora - Beograd
Europsko prvenstvo juniora - Hazewinkel
4. Regata Kupa Dalmacije - Makarska
Međunarodna juniorska regata - Munchen
Međunarodna regata - Beograd
Hrvatsko veslačko prvenstvo - seniori
Intercity regata - Zagreb
Croatia open
3. Regata Kupa Dalmacije - Dubrovnik
Otvoreno prvenstvo Zagreba
2. Regata Kupa Dalmacije - Šibenik
Daljinska regata - Zagreb
1. Regata Kupa Dalmacije - Split

>>> ARHIVA