> Novosti iz veslanja

> Veslački klub Jadran

> Organizacija regata

> Obavijesti za članove


POVIJEST

 

Povodom stote obljetnice utemeljenja Veslačkog kluba ''Jadran'' 1908. - 2008.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

> Proslava

> Proslava 100 godina Veslačkog kluba Jadran Zadar

Foto galerija:

Proslava 100 godišnjice VK "Jadran" - Zadar, 2008. (1)

Proslava 100 godišnjice VK "Jadran" - Zadar, 2008. (2)

Proslava 100 godišnjice VK "Jadran" - Zadar, 2008. (3)

Proslava 100 godišnjice VK "Jadran" - Zadar, 2008. (4)

 

Veslački klub "Jadran" proslavio je stotu obljetnicu osnutka. Prigodom ovog jubileja Klub je nizom događaja obilježio ovaj veliki trenutak u svojoj povijesti. Više o proslavi stogodišnjice "Jadrana" pročitajte ovdje, a o detaljnoj povijesti Veslačkog kluba "Jadran" u proteklih 100 godina i počecima organiziranog veslanja u Zadru koji sežu u 1885. godinu, kada je osnovano Veslačko društvo "Dalmacija" i Veslački odjel Hrvatskog Sokola u Zadru iz kojega je ponikao ''Jadran'', pročitajte u rubrici povijest.

Veslanje u Zadru datira od 1885. godine, kada je osnovano prvo veslačko društvo pod imenom „Dalmazia“. Iste godine osniva se i Gimnastičko društvo Hrvatskog Sokola, u sklopu kojeg je djelovala i veslačka sekcija, a  1906. godine gradi se daščara – spremište za čamce.
1908. godine veslačka sekcija se odvaja od matičnog društva i osniva samostalni klub pod imenom „Jadran“. Od svog osnutka, zadarski „Jadran“ ima pionirsku ulogu u razvoju ovog sporta, ne samo duž obale, već i na teritoriju tadašnje Hrvatske.
Početkom 1915. godine, uslijed pritisaka tadašnje vlasti, rad kluba se prekida, da bi se obnovio koncem 1918. godine, kada političku i vojnu vlast u gradu preuzimaju Talijani, koji sistematski onemogućavaju rad svih netalijanskih kulturnih i sportskih organizacija.
U takvom ozračju je noću 16. srpnja 1920. zapaljen dom VK „Jadran“, skupa sa inventarom.
Nakon tih događaja, okupacijom  Zadra, večina  veslača i veslačkih  radnika prelazi u Split, gdje se pridružuju  tek osnovanom veslačkom klubu „Gusar“, i osnivaju Veslački savez tadašnje države.

Nakon Drugog svjetskog rata, obnavlja se aktivnost kluba 1948. godine, prvobitno kao sekcije Sportskog društva Zadar, da bi se 1950. godine ponovno registrirali kao samostalni klub pod svojim imenom „Jadran“. Dobrovoljnim radom članova kluba obnavlja se objekt nedaleko današnjeg kluba, a šezdesetih godina zbog izgradnje nove ceste objekt se ruši i seli u neposrednu blizinu, u baraku, u kojoj se radilo do 1981. godine, kada je sagrađen  današnji Veslački dom.

Danas  klub broji preko 200 članova. To je klub mladih, pa se prvenstveno vodi računa o  njihovom odgoju i učenju, kako bi  se nakon aktivnog veslanja mogli normalno uključiti u život i odabrano zvanje. Dolaskom u klub, djeca veslanje uče u Školi veslanja, koju trenutno pohađa šezdesetak dječaka od desete do četrnaeste godine, natjecateljski pogon čine kadeti, mlađi juniori, juniori i seniori. Mlađi uzrast uglavnom sudjeluje na regatama u Hrvatskoj gdje nastupaju na regatama Kupa Dalmacije, Prvenstvu Hrvatske te na ostalim regatama.
Seniori sudjeluju i na većim međunarodnim natjecanjima poput Svjetskih prvenstava, Svjetskih kupova i ostalim međunarodnim regatama, a mnogi od njih vlasnici su medalja sa svjetskih natjecanja.

Od kada postoji Hrvatska država, veslači „Jadrana“ sudjelovali su na svim Olimpijskim igrama,(osim Pekinga 2008.g.), a Branimir Vujević je vlasnik brončane medalje iz Sidneya 2000. godine  gdje je nastupio  u osmercu reprezentacije. Spomena je vrijedan i uspjeh veslača „Jadrana“ na Prvenstvima Hrvatske u kraljevskoj veslačkoj disciplini, osmercu gdje su četiri puta osvojili prvo mjesto u sve tri kategorije, seniori, juniori i mlađi juniori u istoj sezoni, zatim 13 puta bili prvaci države u seniorskoj kategoriji, od toga 10 puta zaredom.

Klub svoj rad bazira na programskim olimpijskim ciklusima, koji točno uključuju sve potrebne aktivnosti djelovanja kluba u sportskom i upravljačkom dijelu. O svim aktivnostima brine se Izvršni odbor kluba koji broji 11 članova, te stručni tim na čelu sa trenerima, a uz potporu stručnih komisija kojih u klubu ima devet. U klubu djeluju i veterani, koji nastupaju na regatama veterana, a nastoje i pomoći klubu sponzoriranjem potreba veslača i kluba.

Veslački klub „Jadran“ prati i najnovija svjetska dostignuća vezana za veslački sport, a i općenito, kako bi sportaši postigli najbolje rezultate na natjecanjima – kako najmlađi uzrast, tako i vrhunski sportaši.
Ovo je kratki prikaz povijesti „Jadrana“, puno bi se toga još moglo reći, pogotovo o uspjesima veslača, o radu s njima, o tisućama veslača koji su prošli kroz klub, a posebno o načinu rada i odgoju mladih ljudi koji su bili u klubu i koji i danas treniraju.

Uprava Veslačkog kluba "Jadran" - Zadar

Pročitajte i feljton Drage Marića u povodu stogodišnjice Veslačkog kluba "Jadran" - Zadar:

PJESME POSVEĆENE ''JADRANU''

Veslačima zadarskog Jadrana

U oku naći ćeš zoru
u snažnim rukama vesla
u srcu more.

Sa galebovima
na moru se druže
svakog dana
sve duže.

Ljepota mladosti njihove
ljepotu Jazinama daje
pješacima na mostu
pogled zastaje.

Osmerci,
četverci,
jole i dvojci
i oni što veslaju sami
iste svi imaju želje
nada ista ih vodi
da će i oni biti
jednog dana,
negdje na nekoj regati
prvaci,
ponos Zadra
i Hrvatske.

Milena Rakvin - Mišlov

 

Molitva veslača

Veslajući, veslajući Tebi, ruke pružam
Nad ovim vodama što drhte
Nad teškim morem punim sunca
Što me pretvara u sol

Vesla me moja Tebi odnose
U jutro ispunjeno ljubavlju
Ljubav Ti nasred pučine ponavljam

Svojim ustima punim valova

Veslajući, radostan što mi pomažeš
Ovo je more krv moga srca
Ovo je more staza moje duše
Još uvijek modre kao čisto nebo

Veslajući, veslajući, Ti mi primaš vesla
Tako čvrsto kao sama vjera
Slobodna od svega nasred mora
Slobodna u čamcu od Tvojih dlanova
Veslajući moje su ruke već u ritmu valova

Tomislav Marijan Bilosnić


 

Zadre, Jadran te voli

Veslanje je sportska grana,
to za zdravlje Bogom dana.


Ako tražiš društvo naj,
zadarski je Jadran taj!


Svi od skifa do osmerca
nadaleko nema premca.

Sto godina to već traje,
pravi povod je za slavlje!

Miro Sorić