Svjetsko juniorsko prvenstvo - Račice

08. kolovoza 2010. Piše: Petar Milin | preuzmi pdf format teksta

Veslači ''Jadrana'' Mate Ledenko i Mile Čakarun nastupili su u disciplini dvojca bez kormilara na Svjetskom prvenstvu za juniore koje je održano u češkim Račicama.

Od 5. do 8. kolovoza Račice blizu Praga ugostile su oko 700 juniorskih veslača iz 60 tak država. Za Matu Ledenka i Milu Čakaruna ovo je bio vrhunac sezone u kojoj su pokazali u par navrata, unatoč činjenici da su oba veslača prva godina juniora, da mogu biti iznimno brzi, od prve regate Croatia opena u Zagrebu, preko nastupa u Piedilucu i Beogradu do zadnje regate na Bledu.

Iako su ove sezone dominirali rimen juniorskim veslanjem u Hrvatskoj bez dostojne konkurencije, na svoje prvo Svjetsko prvenstvo išli su neopterećeni rezultatom. Pripreme prije samog natjecanja odrađene su u Posedarju gdje se radilo posljednjih mjesec dana zbog vrlo loših uvjeta za veslanje zbog kojih je nemoguće obaviti kvalitetan trening u Zadru.

Regata je započela eliminacijskim utrkama u četvrtak, a naš dvojac je u svojoj skupini zauzeo četvrto mjesto iza posada Grčke i Azerbajdžana te Čilea, a ispred Litve i Srbije. Kako su samo prve dvije posade prolazile direktno u polufinale to je značilo da će prolaz u polufinale morati izboriti kroz utrku repasaža. Repasaž je često i najstresnija utrka regate jer je to ''biti ili ne biti'' utrka u kojoj svi, za razliku od prve utrke idu do svojih krajnjih granica. Tako se u utrci druge skupine repasaža vodila velika borba između naše posade i posada Južne Afrike, Rusije i Češke. Ledenko i Čakarun drugu utrku su odveslali znatno kvalitetnije od prve te su drugim mjestom prošli u polufinale. Ispred njih, za nešto manje od dužine broda, bila je posada Južne Afrike, a iza poredak je bio Rusija, Češka, Litva te SAD.

U polufinalnoj utrci, koja je bila dosta brza, Ledenko i Čakarun, da bi izborili finale, trebali su biti među prve tri posade. Na kraju utrke zauzeli su peto mjesto. Pobijedila je izvrsna posada Azerbajdžana(6.44.32) ispred Njemačke(6.45.36) i Bugarske(6.48.59).

Prva tri dana natjecanja obilježila je vrlo jaka kiša te je tek zadnjeg dana u utrci malog finala za poredak od sedmog do dvanaestog mjesta, zasjalo sunce, a Ledenko i Čakarun su tu utrku završili na trećem mjestu odnosno ukupno devetom. Prvo mjesto zauzela je Turska ispred Španjolske. No, na kraju ne možemo biti nezadovoljni konačnim plasmanom ove posade jer je konkurencija ove godine u dvojcu bez kormilara bila iznimno jaka i svakako ih treba podržati da se ovo iskustvo slijedeće godine pretoči u neki konkretniji rezultat jer su to oni svojim zalaganjem i rezultatima svakako zaslužili.

Prvo mjesto u finalu A dvojaca bez kormilara osvojila je posada Grčke ispred Njemačke i Azerbajdžana.

Najbolji rezultat od ostalih posada hrvatske reprezentacije ostvario je četverac bez kormilara ''Istre'' iz Pule zauzevši izvrsno peto mjesto, dok je četverac sa kormilara, kombinacija šibenske ''Krke'' i ''Istre'' zauzeo deveto mjesto. Jedanaesto mjesto osvojio je u skifu Boris Gardijan iz ''Mladosti''.

Rezultate svih utrka pogledajte na stranici worldrowing. Bilo je ovo 25 Svjetsko juniorsko prvenstvo na kojem su nastupili veslači ''Jadrana'', a arhivu svih nastupa pogledajte ovdje.

Foto galerija sa službenih stranica regate.

Nekoliko slika pogledajte u rubrici foto galerija.

Odmah nakon dolaska iz Račica Mate Ledenko i Mile Čakarun i trener Danijel Bajlo putuju iz Zagreba za Singapur gdje će nastupiti na prvim Olimpijskim igrama mladih od 14. do 26. kolovoza.

 

ARHIVA

 

© 2007 - 2013. Veslački klub "Jadran" - Zadar - Uvjeti korištenja / Impressum - Kontakt administratora: info@vk-jadran.hr