Prilog iz povijesti veslanja - Ispravak povijesne netočnosti

14. svibnja 2010. Piše: Drago Marić

Smeta  jedna povijesna netočnost, koja se jako dugo provlači, iako sam i ranije na to upozoravao. Uvaženi povjesničar splitskoga sporta pokojni Duško Marović, a i njegovi sljedbenici, podržavaju tezu, da je Split kolijevka veslačkoga i jedriličarskoga sporta u Dalmaciji što nije točno. Kolijevka je Zadar, kao što je, osim ovih sportova, u još dvadesetak drugih, ne samo u Dalmaciji, nego i u Hrvatskoj. Pri tome se Splićani pozivaju na njihovo društvo Rowing and Yachting Club Adria, koje je utemeljeno 1890. godine, iako se zna i potpuna dokumentacija o tome postoji, da je u Zadru još 1885. godine utemeljena Societa dei cannotieri Dalmazia, koja je uz veslanje, kao i kasnije utemeljeni Jadran, njegovala i ostale vodene sportove, među njima posebice jedrenje. Potvrda tomu je u statutima i Dalmazie i Jadrana. U članku 2. statuta Dalmazie stoji:

  • Cilj je društa da mladeži omogući korištenje svih sprava, kao i vježbanje veslom i jedrom za razvoj fizičkih i tjelesnih vještina.

Osim toga dokaza u prilog mojoj tvrdnji ide i činjenica, da je Dalmazia, kao i Jadran, imala i čamac, tada zvani lancun, od 14 vesala ili dva jedra, dakle brod s kojim se i veslalo i jedrilo. Također u Zadru se od početaka pa sve do 1906. godine za veslanje uporabljivao izraz uvažanje, a za jedrenje brodarenje, a oba ta izraza vrve u  izvješćima s natjecanja u oba sporta. Splitski povjesničari nisu u pravu ni kad se pozivaju na to da je Adria prvi hrvatski veslački klub na Jadranskome moru. Pobija ih povijesna istina, da Dalmazia pri utemeljenju nije bila stranačko talijansko društvo, kao ni znamenita Societa Ginnastica e Scherma , naprosto zbog toga što to nije mogla biti, jer namjesnička i gradska vlast nije tada dozvoljavala nacionalnu i stranačku obojenost u društvinma pa su ona bila gradska, a što je Dalmazia dobila talijanski naziv( uostalom i splitska Adria je na engleskom jeziku) je stoga, što je tada službeni jezik u Zadru i širem području bio talijanski. Kasnije Dalmazia i mnoga druga društva dobili su izrazito protalijansku obojenost. Uostalom članovi uprave i natjecatelji u Dalmaziji pri njezinome utemeljenju bili su mnogi naši ljudi: Rosa i Nikola Katić, Elza i Nikola Dudan, Ivan Ivančević, Bruno Vezilj, Srećko Barić, Antun Smirić, Viktor Vrban, Kazimir Sorić i drugi. Dakle, u Zadru je u Dalmaciji utemeljeno prvo veslačko i jedriličarsko sportsko društvo.

Kopiju statuta Veslačkog Društva ''Dalmacija'' iz 1885. (Statuto della Societa dei cannotieri ''Dalmazia'') možete pogledati ovdje.

Povezane vijesti

Drago Marić: Prilog iz povijesti veslanja - pokušaj osnivanja HVS -a 1914.

Drago Marić: Prilog iz povijesti veslanja - Veslački klub Jadran - Zadar(1908. - 1921.)

 

ARHIVA

 

© 2007 - 2013. Veslački klub "Jadran" - Zadar - Uvjeti korištenja / Impressum - Kontakt administratora: info@vk-jadran.hr