Olimpijske igre mladih - Singapur 2010.

20. kolovoza 2010. Piše: Petar Milin | preuzmi pdf format teksta

U veslačkom dijelu natjecanja na prvim Olimpijskim igrama mladih u Singapuru nastupila su i dvojica mladih veslača ''Jadrana'' Mate Ledenko i Mile Čakarun koje je pratio njihov trener Danijel Bajlo.

Na ovim prvim, povijesnim, igrama nastupilo je oko 3600 sportaša između 14 i 18 godina koji su se natjecali u 184 discipline u 26 različitih sportova. Sudjelovala su 204 nacionalna olimpijska odbora. Uz sportska natjecanja igre su zamišljene i kao edukacijski i kulturni događaj. Tako su mladi sportaši za vrijeme Igara imali priliku i nešto i naučiti pod geslom: "Learning to know, learning to be, learning to do, and learning to live together." Sportaši su u svoje slobodno vrijeme imali priliku kroz zabavu učiti o zdravoj prehrani i načinu života, o opasnostima dopinga, o olimpijskim vrijednostima te o društveno odgovornom ponašanju.

Kao sistem kvalifikacija za OIM u Singapuru, za veslanje, poslužilo je prošlogodišnje Svjetsko juniorsko prvenstvo u francuskom Brive-la-Gaillardeu kada je Hrvatska izborila nastup u dvojcu bez kormilara i samcu juniorki. Nastup u Singapuru izborilo je trinaest dvojaca i dvadesetdvoje samaca juniorki. Kako su ove sezone Mate Ledenko i Mile Čakarun uvjerljivo najbrži juniorski dvojac u Hrvatskoj oni su stekli pravo odlaska na OIM. Nakon Svjetskog juniorskog prvenstva u češkim Račicama ovo im je bilo drugo veliko natjecanje ove sezone.

Veslači su se natjecali na stazi duljine 1000 metara, odnosno polovici uobičajene duljine utrke od 2000m, a natjecanja su održana od 15. do 18. kolovoza.

Hrvatsku je predstavljalo ukupno 25 sportaša i sportašica, a u veslačkoj konkurenciji , uz naše veslače, nastupila je još i Asja Žero iz pulske ''Istre'' u samcu.

Sažetak nakon prvog dana natjecanja >>>15. 8. 2010.

Mate Ledenko i Mile Čakarun u utrci eliminacijaMate Ledenko i Mile Čakarun uspješno su startali u natjecanju dvojaca bez kormilara na Olimpijskim igrama mladih. U prvoj utrci zauzeli su drugo mjesto u svojoj eliminacijskoj skupini te se tako plasirali u polufinale, čime su izbjegli uvijek neugodan repasaž. Na prolazu od 500 metara naša posada držala je treće mjesto ali je do kraja utrke uspjela preteći posadu Francuske i zauzeti drugo mjesto. Pobijedila je posada Australije koja je na nedavnom Svjetskom prvenstvu juniora u Račicama osvojila brončanu medalju u četvercu sa kormilarom. Posljednja je bila posada Italije, također osvajači medalje u posadi osmerca na Svjetskom prvenstvu.

Rezultati treće eliminacijske skupine dvojaca bez kormilara :
1. Australija 3:10.92
2.
Hrvatska 3:14.96
3. Francuska 3:16.92
4. Italija 3:23.22

Hrvatska predstavnica u samcu Asja Žero iz pulske ''Istre'' u svom prvom nastupu osvojila je također drugo mjesto ali u njezinoj skupini je samo prvo mjesto osiguravalo izravni plasman u polufinale pa će teko ona svoj put do polufinala potražiti kroz repasaž.

Sažetu snimku eliminacija pogledajte ovdje, a nekoliko slika sa prvog dana veslačkih natjecanja pogledajte ovdje.

*************************************************

Sažetak nakon trećeg dana natjecanja >>>17. 8. 2010.

Trećeg dana natjecanja na rasporedu su bila polufinala. U utrci prve polufinalne skupine Mate Ledenko i Mile Čakarun osvojili su četvrto mjesto, a pobijedila je posada Grčke, ovogodišnjih svjetskih prvaka, ispred Velike Britanije. Do finala je nedostajalo 17 stotinki sekunde za koliko su zaostali za posadom Turske. Iako je naša posada bila na trećem mjestu sa sekundom prednosti ispred posade Turske na prolazu od 500 metara, nisu uspjeli zadržati tu poziciju do kraja. Prava šteta, jer bio bi to veliki rezultat za ovu posadu, a tada ni medalja nebi bila daleko, jer gledajući rezultate druge polufinalne skupine, posada Ledenko - Čakarun imala je bolje vrijeme čak i od pobjedničke posade u toj skupini, što je usporedivo jer su utrke jedna za drugom u identičnim uvjetima. Ali takav je sport, ponekad nemilosrdan, sada treba skupiti snage i što bolje odveslati utrku B finala.

Rezultati 1. polufinalne skupine:

1. Grčka 3:15.02
2. Velika Britanija 3:17.37
3. Turska 3:18.19
4. Hrvatska 3:18.36
5. Indija 3:24.64
6. Španjolska 3:27.59

Rezultati 2. polufinalne skupine:

1. Australija 3:18.50
2. Slovenija 3:18.82
3. Srbija 3:19.82
4. Bugarska 3:20.38
5. Italija 3:26.64
6. Francuska 3:28.55

Asja Žero u samcu također nije uspjela izboriti finale. Ona je zauzela u svojoj polufinalnoj skupini peto mjesto te će i ona nastupiti u B finalu

Slike sa trećeg dana veslačkih natjecanja pogledajte ovdje.

*************************************************


Sažetak nakon četvrtog dana natjecanja >>> 18.8.2010.

Posljednjeg dana natjecanja u Singapuru, na stazi u Marina Reservoiru, na programu su bile utrke A i B finala. Dvojac Ledenko i Čakarun nastupio je u B finalu i osvojio treće mjesto odnosno deveto ukupno što je identično rezultatu sa Svjetskog prvenstva u Račicama. Pobijedila je posada Bugarske ispred Francuske.

Rezultati finala B:

1. Bugarska 3:11.39
2. Francuska 3:14.45
3. Hrvatska 3:15.56
4. Italija 3:15.65
5. Indija 3:18.40
6. Španjolska 3:20.08

Ostaje žal za igubljenim finalom ali ne trebamo biti razočarani, siguran sam da su ova dvojica veslača dali sve od sebe. U utrci A finala sve je pobjedom iznenadila Slovenija ispred svjetskih prvaka, dvojca Grčke, a brončanu medalju osvojila je Australija. U natjecanju ženskih samaca Asja Žero na kraju je osvojila drugo mjesto u finalu B odnosno osmo ukupno.

Finale A dvojaca bez kormilara pogledajte ovdje.

Slike sa posljednjeg dana veslačkih natjecanja možete vidjeti ovdje.

Slike iz Singapura pogledajte u našoj foto galeriji.

Više o Olimpijskim igrama mladih saznajte na stranicama:

singapore2010.sg
worldrowing.com
olympic.org
hoo.hr

 

 

ARHIVA

 

© 2007 - 2013. Veslački klub "Jadran" - Zadar - Uvjeti korištenja / Impressum - Kontakt administratora: info@vk-jadran.hr