Croatia open - Zagreb

11. travnja 2010. Piše: Petar Milin | preuzmi pdf format teksta

Veslači ''Jadrana'' nastupili su na Croatia openu, našoj najvećoj međunarodnoj regati koja se po 27. puta održala na regatnoj stazi Jarun u Zagrebu. Kao i svake godine regata je okupila veliki broj (650 posada ) i (1200 veslača) iz 12 zemalja.

''Jadran'' je nastupio s ukupno sedam posada i to u konkurenciji juniora sa tri posade te u konkurenciji seniora sa četiri posade. Ova regata poslužila je i kao prva provjera za veslače koji žele izboriti mjesto u posadama hrvatske izborne vrste.

Regata je krenula eliminacijskim utrkama u subotu ujutro. U disciplini dvojca bez kormilara juniora nastupile su dvije naše posade: Mate Ledenko i Mile Čakarun te Roko Pekić i Ante Antišin. Obje posade su u svojim kvalifikacijskim skupinama zauzele druga mjesta i izborile finale. U popodnevnom finalu izvrsno su veslali Mate Ledenko i Mile Čakarun i osvojili treće mjesto iza posada Dravskih elektrana iz Maribora i Crvene zvezde iz Beograda, koje obje imaju iskustvo sa prošlogodišnjeg Svjetskog juniorskog prvenstva i koje su dobro mjerilo kvalitete. Do polovice utrke naša posada je čak i bila u vodstvu te je tek u zadnjem dijelu utrke pala na treće mjesto. Druga posada dvojca bez kormilara Roko Pekić i Ante Antišin utrku finala završila je na šestom mjestu.

Dvojac na pariće juniora Josip Jurjević i Antonio Adžić također je izborio finale u jutarnjoj eliminacijskoj utrci osvojivši treće mjesto. U finalu su zauzeli peto mjesto.

Seniorski dvojci nisu odveslali na razini juniora te ni posada Marin Begović i Josip Stojčević ni Branimir Vujević i Branko Begović nije uspjela izboriti finalnu utrku zauzevši treće odnosno četvrto mjesto u svojim eliminacijskim skupinama. Tu se moraju spomenuti i zdravstveni problemi koje su imali naši veslači prije same regate koji su im zasigurno onemogućili da bolje odveslaju utrke. Finale dvojca bez kormilara od hrvatskih posada izborila su samo braća Skelin iz ''Gusara'' te posada ''Iktusa'' ali u finalu nisu uspjeli parirati ostalim posadama.

U konkurenciji seniora do 23 godine u dvojcu bez kormilara nastupili su Marko Đurica i Toni Bilan zauzevši četvrto mjesto, a Marin Mašina u samcu nije uspio izboriti finale zauzevši peto mjesto u kvalifikacijskoj utrci u kojoj je samo prvo mjesto vodilo u finale.

Drugoga dana regate veslalo se u većim čamcima, pa su juniori Mate Ledenko, Mile Čakarun, Roko Pekić i Ante Antišin, koji su prethodni dan veslali u dvojcima nastupili u četvercu bez kormilara i u jutarnjim kvalifikacijama pobjedom izborili svoje mjesto u finalu. Finale su završili na drugom mjestu za špicu broda iza posade Istre iz Pule.

Posada dvojca na pariće juniora Josip Jurjević i Antonio Adžić drugoga dana natjecanja nije uspjela izboriti finalnu utrku zauzevši drugo mjesto u jutarnjim kvalifikacijama gdje je samo prvo mjesto osiguravalo prolazak u finale. U finalu B osvojili su četvrto mjesto.

Seniori Marin Begović, Josip Stojčević, Branko Begović i Branimir Vujević su također u nedjelju nastupili u četvercu bez kormilara ali kao ni prvog dana nisu uspjeli izboriti finale uzauzevši peto mjesto u svojoj kvalifikacijskoj skupini. I u četvercu, kao i u utrci dvojaca, došli su do izražaja zdravstveni problemi naših veslača jer zaostatak naše posade u četvercu sigurno nije realan. Samac seniora Marin Mašina također nije uspio izboriti finalnu utrku osvojivši treće mjesto u svojoj eliminacijskoj skupini. Dvojac bez kormilara seniora Marko Đurica i Toni Bilan drugi dan je zauzeo sedmo mjesto.

Na kraju regate može se reći da su juniori, u prvom redu Mate Ledenko i Mile Čakarun, odveslali vrlo dobro i da su na pravom putu da izbore svoje mjesto u hrvatskoj juniorskoj izbornoj vrsti dok su se od seniora ipak očekivali malo bolji rezultati te će oni u narednom razdoblju do sljedeće kriterijske regate morati podići razinu veslanja na viši nivo, kao i većina ostalih hrvatskih rimen veslača.

Rezultate pogledajte na službenim stranicama regate, a fotografije na ovom linku.

 

 

ARHIVA

 

© 2007 - 2013. Veslački klub "Jadran" - Zadar - Uvjeti korištenja / Impressum - Kontakt administratora: info@vk-jadran.hr