Svjetsko prvenstvo seniora - Poznan

30. kolovoza 2009. Piše: Petar Milin | preuzmi pdf format teksta

Svjetsko prvenstvo seniora održano je u poljskom Poznanu od 23. do 30. kolovoza. U kombiniranom četvercu bez kormilara nastupio je i veslač ''Jadrana'' Josip Stojčević.

U posadi četverca veslali su još i Alen Banovac iz ''Gusara'', Ante Janjić iz ''Iktusa'' te Marin Bogdan iz riječkog ''Jadrana''. Ova posada vesla zajedno već godinu dana, a prošle sezone su osvojili brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu seniora do 23 godine u Brandenburgu. Ove sezone nastupili su na dvije regate Svjetskog kupa u Banyolesu i Munchenu, gdje su osvajali šesto odnosno sedmo mjesto.

Prvog dana natjecanja, u nedjelju, četverac je u svojoj eliminacijskoj skupini osvojio peto mjesto. Iako su do polovice utrke na 1000 metara bili u igri za drugo mjesto koje je vodilo izravno u polufinale, do kraja utrke nisu uspjeli doći do drugog mjesta te su popustili zadnjih 500 metara. Prva utrka je obično i ispitivanje snage suparnika i većina posada kada ocijeni da ne može osigurati jedno od mjesta koje vodi izravno u daljnji tijek natjecanja popušta u drugom dijelu staze. Zato u utrci repasaža nema popuštanja i svi idu svoj maksimum. Tako je bilo i u prvoj skupini repasaža gdje se vodila velika borba za tri mjesta koja vode u polufinale. Naša posada je čitavu utrku bila u borbi sa posadama SAD-a i Španjolske dok je posada Bjelorusije bila u vodstvu tijekom čitave staze. Na kraju je u uzbudljivoj utrci, u kojoj su prva četvorica prošla kroz cilj u razmaku od 0.84 sekunde, naša posada zauzela drugo mjesto i plasirala se u polufinale.

U utrci polufinala naš četverac je za suparnike imao posade Velike Britanije, Novog Zelanda, Francuske, Njemačke i Slovenije. Bilo je odmah jasno da će u ovoj konkurenciji biti vrlo teško izboriti finalnu utrku, za što je bilo potrebno biti među prve tri posade. Početak utrke, odnosno prvih 500 metara, protekao je dobro, jer je naša posada zauzimala treće mjesto, no kako je utrka odmicala, jednostavno nisu uspjevali pratiti ritam vodećih te su u drugom djelu staze odustali od borbe, zauzevši na kraju šesto mjesto. U daljnjem tijeku natjecanja borili su se za poredak od 7. do 12. mjesta. Snimku utrke polufinala pogledajte ovdje.

Za nastup u finalu B, vjerovali smo da će se naša posada boriti za sam vrh, kako su i bila neka predviđanja prije samog natjecanja. Prije utrke došlo je do promjene u posadi četverca, gdje je zbog bolesti u ovoj utrci Alena Banovca zamijenio Mario Vekić. U utrci B finala nastupale su, uz našu, i posade Njemačke, Novog Zelanda, Španjolske, Grčke i Poljske. Utrka je protekla uz sličan scenarij kao i kod polufinalne utrke gdje je četverac do 1000 metara držao priključak za vodećima ali onda dolazi do velikog pada u drugom dijelu, a posebno u zadnjih 500 metara. Na kraju su zauzeli 6. mjesto odnosno 12. u ukupnom poretku.

Hrvatska reprezentacija nastupila je sa pet posada i 12 veslača. Najbolji rezultat ostvario je četverac na pariće u sastavu: Valent Sinković, Martin Sinković, Damir Martin i David Šain, sastavljen od veslača ''Mladosti'', ''Trešnjevke'' i ''Iktusa'' osvojivši četvrto mjesto. Medalja im je izmakla za 21 stotinku sekunde, ali i ovaj rezultat je, uz sve ono što su napravili ove sezone, veliki uspjeh. Na prvenstvu u Poznanu nastupilo je oko tisuću veslača raspoređenih u 357 posada.

Kompletne rezultate pogledajte na portalu worldrowing.

 

 

ARHIVA

 

© 2007 - 2013. Veslački klub "Jadran" - Zadar - Uvjeti korištenja / Impressum - Kontakt administratora: info@vk-jadran.hr